To moje pierwsze rozpoznawanie motyli, nigdy nie przyglądałem do tego uwagi jakiego motyla fotografuję ale trzeba zacząć wiedzieć co się fotografuje
Podałem nazwy motyli jakie sam znalazłem i dopasowałem ale być może moje niewytrawne oko coś przeoczyło i źle oznaczyłem.
1 i 2 - to ten sam co 6 - dobrze oznaczony.
3 - tak
4 - tak
5 - tak
8 - tak
7 - prawdopodobnie Plebejus argyrognomon (Bergsträsser, 1779) , ale dobrze byłoby zobaczyć spód skrzydeł
9 - Carterocephalus palaemon (Pallas, 1771)
Jeżeli nie korzystasz jeszcze to polecam Ci stronę Krzysztofa Jonko
http://www.lepidoptera.pl/start.php . Tu znajdziesz wszystkie europejskie motyle, a tu: http://www.lepidoptera.pl...untry=PL&days=7 znajdziesz zgłoszenia obserwacji z ostatnich 7 dni.
Ala
Paweł Walkiewicz
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2010-08-18, 23:14
Przepaska zewnętrzna modraszka jest za wąska na argusa. Moim zdaniem to idas lub argyrognomon ze wskazaniem idasa. W jakim środowisku został sfotografowany ten motyl?
Dziękuję bardzo za pomoc, co do 7 to niestety nie mam możliwości spojrzenia pod skrzydła, zdjęcie zrobiłem pod koniec czerwca a motylek poleciał Również się zastanawiałem nad nim, przeglądając galerię forumową widziałem właśnie takiego samego i nie mogłem się zdecydować. I chyba to było twoje zdjęcie
Dziękuję również za linka, zawsze to mniej czasu na siedzenie przed komputerem a więcej czasu w terenie.
Edit:
Trochę za długo odpisywałem, motyla spotkałem nad rzeką w trawie, teren podmokły.
Przepaska zewnętrzna modraszka jest za wąska na argusa.
Szerokość przepaski u argusa jest zmienna. Na strzępinie tylnego skrzydła u idasa i argyrognomona występują dość szerokie ciemne prążki, natomiast na tym zdjęciu prążki są ewidentnie wąskie co według mnie wskazuje na argusa. Środowisko w tym przypadku jest mniej ważne, ponieważ oba gatunki preferują podobne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum