Jak ja szukam co to za gąsienica:
1. wchodzę na http://www.lepidoptera.pl
2. w górnych zakładkach wybieram 'FUNKCJE'
3. tu wybieram 'WYSZUKIWARKA GĄSIENIC'
4. w rubrykach wybieram kraj, miesiąc i wpisuję nazwę łacińską rośliny ( wyszukiwarka Google pomaga ), na której została gąsienica znaleziona
5. po prawej stronie zaznaczam kółeczko 'WSZYSTKIE REKORDY'
6. klikam 'SZUKAJ'
....a potem główkuję , która mi najbardziej pasuje.
Nie zawsze się to sprawdza, bo jest dużo form barwnych gąsienic tego samego gatunku, ale mam satysfakcję, że coś robię samodzielnie. Potem moje propozycje wrzucam do weryfikacji na Forum i cierpliwie czekam
Pozdrawiam
Ala
gb
Zainteresowanie grupą: motyle
Wiek: 61 Dołączył: 06 Wrz 2008 Posty: 64 Skąd: Ząbki k. Warszawy
Wysłany: 2010-10-03, 11:54
Dziękuję za odpowiedź.
Też zacząłem od wyszukiwarki gąsienic, ale nie mogłem się zdecydować.
I też podejrzewałem Pleuroptya ruralis.
Ale na moje oko, ta moja jest trochę za mało zielona
Może to kwestia pory roku?
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2010-10-03, 12:50
To nie jest P. ruralis. Wyglądem przypomina gąsienice z rodziny Depressaridae, ale nie znalazłem takiej, co żeruje na pokrzywie. Albo to jakaś przypadkowa roślina, w liściu której gąsiena zrobiła sobie domek (nie piszesz Grzegorzu, czy żerowała na pokrzywie, czy nie), albo inna rodzina (może zwójka).
_________________ Antek
gb
Zainteresowanie grupą: motyle
Wiek: 61 Dołączył: 06 Wrz 2008 Posty: 64 Skąd: Ząbki k. Warszawy
Wysłany: 2010-10-03, 13:40
Faktycznie, nie żeruje na pokrzywie.
Zwinęła sobie liść i mieszka w nim.
Nie mam pomysłu, co z nią dalej zrobić (oprócz wypuszczenia na wolność).
Poproszę o jakąś sugestię.
Grzegorz.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2010-10-03, 14:28
Być może to Depressaria daucella , choć nie mam pewności, i nie pasuje kolor głowy. Ten gatunek żeruje np. na marchwi. Spróbuj jej dać natki z marchwii. Sporo gatunków z tej rodziny zimuje jako imago. Może być i tak, że gąsienica się przepoczwarczy, i wylęgnie się motyl, wtedy będzie wiadomo co to. Jeśli nie będzie chciała żerować, ani się przepoczwarczyć, cóż pozostaje ją wypuścić...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum