Cześć,Bartek się zwę i od dawna myślę o zaczęciu hodowli tych wspaniałych stworzeń.
Mam do was kilka pytań.Czy możecie mi polecić miejsca na mazowszu ,gdzie mogę dostać,jaja,lub gąsienice?
Moze orientujecie się tez w cenach tych motyli:
Actas dubernardi
Actias selene
Będę wdzięczny za każde rady i podpowiedzi,dzięki wielkie
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2010-10-28, 23:05
W Polsce formalnie nie ma żadnych "miejsc", gdzie prowadzono by sprzedaż żywego materiału do hodowli motyli. Pojawiają się czasem informacje w internecie o takiej sprzedaży, np. na stronie "Moje motyle" , bądź w dziele Hodowla na forum strony "chrząszcze i motyle Polski" . Wymienione przez Ciebie gatunki pawic można kupić jedynie na giełdach zagranicznych, np. na portalu Actias , ale trzeba się tam zalogować. Orientacyjnie, za 20 jaj Actias dubernardi trzeba zapłacić 10 € + koszty przesyłki.
Oczywiście kupno jaj to dopiero początek drogi. Trzeba mieć odpowiednio duże hodowlarki, bo wymienione przez Ciebie motyle to duże gatunki. Trzeba też mieć dostęp do roślin pokarmowych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum