3 - sprawdziłem zdjęcia, niestety na wszystkich podobne ujęcie, pamiętam że ruszyłem do malinowca i niestety uciekły oba,
jakie gatunki wchodzą w grę?
dziękuję za oznaczenie
Ta 3 to A.adippe (samiec) ze względu na obecność na żyłkach kubitalnych górnych, przednich skrzydeł łusek zapachowych (te ciemne zgrubienia widoczne na zdjęciu szczególnie na prawym skrzydle)
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2010-10-18, 12:12
Oczywiście, że to samiec, chyba nie było co do tego wątpliwości, ale motyl jest dosyć oblatany. Podaj Januszu, jakie cechy rysunku wierzchu skrzydeł wg Ciebie przemawiają za tym, że to A. adippe, a nie któryś z gatunków podanych przez Catocalę?
No przede wszystkim ta cecha podana przeze mnie wcześniej, łusek zapachowych na przednich skrzydłach; jasne krawędzie skrzydeł (choć motyl jest mocno zlatany), może też data wykonania zdjęcia niobe już może wtedy nie latać.
Wysłany: 2010-10-19, 15:35
Cytat:
łusek zapachowych na przednich skrzydłach
Łuski zapachowe to cecha charakterystyczna samców, a nie gatunku A. adippe. Samce wszystkich trzech wymienionych gatunków takie łuski mają.
Cytat:
jasne krawędzie skrzydeł
To faktycznie cecha oblatanego okazu, a nie gatunku.
Cytat:
niobe już może wtedy nie latać
Zobacz obserwacje na stronie "Motyle Europy". Data ostatniej obserwacji A.niobe to 21 sierpień, A.adippe 19 sierpień, a A. aglaja 25 sierpień. Nie sposób po dacie obserwacji określić jaki to gatunek.
Wymieniając informację o łuskach zapachowych samca adippe chciałem zwrócić uwagę na tę charakterystyczną cechę samców omawianego gatunku - wyraźne łuski zapachowe mając nadzieję że każdy "motylarz", który siedzi w tym temacie wie, że jest to cecha wyróżniająca ten gatunek od innych podobnych (jak aglaja czy niobe). Nie pisałem więc o tym, że te smugi są ciemne, zgrubiałe itp. Antku proszę zwróć uwagę choćby na informacje w książce "Motyle dzienne Polski" J. Buszko i J.Masłowski (nr 91, 92, 93; aglaja- brak ciemnych smug z łuskami zapachowymi, niobe-brak ciemnych smug na żyłkach kubitalnych, adype-ciemne smugi z łuskami zapachowymi). Te smugi są wyraźnie widoczne na przesłanym, opisywanym przez nas zdjęciu A.adippe. Pozostałe, podane przeze mnie cechy są mało istotne - choć krawędzie przy strzępinach wymienionych gatunków są różne, mają różny stopień zaciemnienia- choć może to być cecha zmienności indywidualnej w obrębie gatunku.
Proszę Antku podaj mi gdzie mogę dokładnie na wymienionej przez Ciebie stronie znaleźć informacje o datach obserwacji (chodzi o wcześniejszą historię jak np. dotyczącą niobe)
Mogę przesłać zdjęcia własne adype, niobe i aglaja (samców).
Wysłany: 2010-10-20, 23:55
Cytat:
gdzie mogę dokładnie na wymienionej przez Ciebie stronie znaleźć informacje o datach obserwacji
Otwórz stronę dowolnego gatunku w "Motylach Europy" Krzyśka Jonki. Pod nazwą gatunku jest zielony kwadrat z literą "O" - naciśnij go. Otworzy się strona z mapką obserwacji - naciśnij kwadrat ze znakiem "+" (Pokaż listę obserwacji) - i to wszystko.
Co do łusek zapachowych, to faktycznie z książce "Motyle dzienne Polski" są podane przez Ciebie informacje, choć nie całkiem są one prawdziwe. Poczytaj sobie klucz do Nymphalidae M. Krzywickiego. Pisze tam:
F. adippe - u samca plamy zapachowe na żyłkach... szerokie, wyraźne
F. niobe - u samca plamy zapachowe na żyłkach...słabo widoczne
M. charlotta - u samców na wierzchu skrzydeł przednich czarne plamy zapachowe.
W czasie gdy powstawał klucz, gatunki adippe i niobe należały do rodzaju Fabriciana, a gat. A. aglaja nazywał się Mesoacidalia charlotta.
Plamy zapachowe występują więc u wszystkich wspomnianych gatunków, choć u A. adippe są one najwyraźniejsze, a u A. niobe najsłabsze.
Przyznaję jednak, że owe plamy na zdjęciu hasa są dosyć wyraźne, co sugerowałoby, że nie jest to A. niobe. Co do A. aglaja, to trudno o 100% pewność, choć A. adippe wydaje się najbardziej prawdopodobna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum