Wysłany: 2006-09-05, 09:53 gąsienica - co to za gatunek????
Witam! Proszę o pomoc - cóż to za gąsieniczka;)?? Długa na 10cm lub więcej, grubości mego serdecznego palca, koloru od pomarańczu (jedna sztuka) do czerwonego wina - takie szły dwie. Spotkałam je na Górze św.Anny, 03.09.2006, czyli przedwczoraj.
[ Dodano: 2006-09-05, 10:05 ]
jeszcze jedna fotka-widać dobrze kolor stworzonka. Fotki robiłam komórką no i może nie są idealne... Pieluszka jest celem uzyskania kontrastu i daje pojęcie o gabarytach gąsienicy. Poza tym owe zwierzątka szybko bardzo chodziły i chyba zainteresowane były podłożem, tzn jedna wciskała się pod kamyki którymi usiana była polna droga...
[ Dodano: 2006-09-05, 10:43 ]
Ha! już wiem - to trociniarka czerwica (Cossus cossus).
Ładny okaz, a zdjęcie jak na komórke też bardzo dobre - na tym forum zdażały sie juz zdjęcia gorszej jakości wykonane zwykłym aparatem
Gratuluje znaleziska.
Klaus
Zainteresowanie grupą: motyle dzienne, microlepidoptera
Wysłany: 2006-09-07, 19:39
Tak cossus cossus. W Polsce mamy chyba tylko ten jeden gatunek trociniarki. Szukała miejsca na zimowy oprzęd. Podrażniona wydziela żółtawą ciecz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum