Wydaje mi się, że wszystko dobrze oznaczyłeś. Ta Nola faktycznie wygląda na aerugula, ale pewności nie mam, jeśli masz - to porównaj ją z albula, jest od niej wyraźnie mniejsza.
Co do tej Apamea spp., to myslę, że to Mesapamea secalis.
Co do tej Apamea spp., to myslę, że to Mesapamea secalis.
Zgadzam się z Adamem - w zeszłym roku złapałam M. secalis ubarwioną identycznie jak okaz ze zdjęcia (początkowo miałam aż wrażenie, że to A. ophiogramma ).
Dziękuję Adamowi i Catocali.
Tą M.secalis miałem od ubiegłego sezonu właśnie włożoną pomiędzy A. ophiogramma ale nie bardzo do nich pasowała.
Postaram się zrobić lepszą fotkę N. aerugula bo wielkością mocno nie odbiega od M. albula a moim zdaniem mocno się od niej różni.
[ Dodano: 2007-02-11, 15:00 ]
Witam,
Wstawiam jeszce raz fotkę N.aerugula, może na tej będzie lepiej widać szczegóły.
Mam pytanie odnośnie sówki D.stenochrysis, wg. strony K.Jonki nie występuje ona w Polsce ale widziałem kilka publikacji na temat jej złapania u nas. Ciekawi mnie jeszcze czy są jakieś różnice w łatwy sposób pozwalające na odróżnienie jej od D.chrysitis nie bawiąc się w kopulatory. Wstawiam fotkę ciekawej dla mnie D.chrysitis,jej skrzydła wyraźnie różnią się kolorem i nie jest refleks od lampy błyskowej.
Pozdrawiam Bogdan.
Co do D. stenochrysis - to jego status taksonomiczny był wątpliwy, nie wiem jak teraz, bo się strona Fauna Europea nie otwiera. Nie znam cech kluczowych dla odróżnienia z zewnątrz chrysitis od tutti (=stenochrysis), ale w aparatach kopulacyjnych są wyraźne różnice.
Co ciekawe, Nowacki w swej pracy "The Noctuids of Central Europe" umieścił na tablicy 6 okaz D. tutti, złowiony przez siebie w Zawadówce, natomiast w Checkliscie motyli Polski brak tego gatunku, a przecież jest On jednym ze współautorów. Może to oznaczać, że Nowacki nie uznaje D. stenochrysis za odrębny gatunek. Ale o to trza by zapytać samego Pan Profesora
Wstawiam fotkę ciekawej dla mnie D.chrysitis,jej skrzydła wyraźnie różnią się kolorem i nie jest refleks od lampy błyskowej.
Heh, Bogdanie, my chyba łapiemy te same motyle - jedna z moich chrysitis również jest dwubarwna, i co ciekawe, tak samo jak u Twojego okazu lewe skrzydło jest bardziej złociste niż prawe... Aż żałuję, że nie mam aparatu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum