Wysłany: 2005-05-05, 10:13 Proszę o identyfikację motyla
Nie jestem znawcą motyli. Niektóre potrafię rozpoznać, ale znacznie wiecej nie.
Lubię jednak fotografować różne robale.
Będę wdzięczny jeśli ktoś pomoże mi zidentyfikować ten okaz.
nieznam1.jpg Znaleziony na łące w okolicach Lubania Śląskiego
Plik ściągnięto 372 raz(y) 128.72 KB
Gość
Wysłany: 2005-05-25, 14:19
To Ematurga atomaria, czyli pyliniak wrzosiak (Geometridae) - samica.
Gość
Wysłany: 2005-05-30, 14:23 Bardzo dziękuję za identyfikację
Jeśli znajdę chwilę czasu to wrzucę wkrótce inne nowe fotki do identyfikacji.
Było by mi miło nawiązać kontakt z osobą, która tak dobrze zna się na motylkach i innych owadach.
Pozdrawiam
Adam z Lubania
Gość
Wysłany: 2005-05-31, 13:46 Jakiego motylka jest ta gąsienica?
zgodnie z zapowiedzią wrzucam kolejne motylki (teraz gąsienica) do identyfikacji.
Zdjęcie zostało zrobione jesienią na łace. Gąsienica była naprawdę duża. Mój czteroletni synek przypłacił branie jej do ręki silnym swędzeniem i płaczem.
Włoski się powbijały w delikatną dłoń i nie odrazu, ale dopiero wieczorem pojawiło się silne swędzenie.
Będę wdzięczny za identyfikację.
Adam z Lubania
Wysłany: 2005-06-02, 14:10 Serdecznie zapraszam na moją stronę, gdzie...
mam stworzoną galerię ponad 100 różnych gatunków zwierząt występujących w Lubaniu i jego najbliższej okolicy. Stronę można znaleźć pod adresem
www.gim2lub.scholaris.pl/zwierz/index.htm
Jeśli, ktoś by zauważył, że błędnie oznaczyłem jakieś robaczki, to proszę o mejla z informacją.
Nie mam tam narazie robaczków nieoznaczonych, ale je wkrótce dorzucę.
Serdecznie pozdrawiam Adam Nuzban z Lubania
Robert Rosa
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2005-06-02, 21:24
Admin Sławek napisał o gąsienicy Questa: Barczatka dębówka (Lasiocampa querqus).
Sorry, ale stawiam na ostatnie stadium Macrothylacia rubi - Barczatka malinówka.
Pozdro - RR
Gość
Wysłany: 2005-06-03, 12:12 Proszę o identyfikację motyla
Dzisiaj w drodze do pracy trafił mi się piękny zielony motyl. Zapewne jest to motyl nocny - tyle potrafię się domyśleć. Przypomina mi Nastrosza topolowca, którego kiedyś znalazł mój synek. Jest naprawdę piękny. Siedział na krzakach tuż przy ruchliwej ulicy. Tuż obok były oprzędy, a wewnątrz dużo białych z czarnymi kropkami gąsienic, które podrażnione raagowały bardzo gwałtownymi ruchami i co ciekawe były bardzo szybkie. Nie wiem czy ten motyl i gąsienice mają coś wspólnego ze sobą, ale w takim sąsiedztwie wystętpowały.
Ten motyl to Postojak wisiołkowiec - BARDZO RZADKI MOTYL - gratuluje wspaniałego znaleziska!
Bardzo proszę o podanie dokładnej lokalizacji tej obserwacji - zostania ona dodana do Bazy Danych dotyczącej zawisaków, która jest również w tym portalu.
Pańskie znalezisko to istotny przyczynek dla wiedzy o rozmieszczeniu tego pięknego zawisaka.
Jeśli to możliwe, to proszę o kontakt na adres e-mail podany na stronie głównej Portalu.
[ Dodano: 2005-06-03, 14:59 ]
Robert Rosa napisał/a:
Sorry, ale stawiam na ostatnie stadium Macrothylacia rubi - Barczatka malinówka.
Pozdro - RR
Cześć Robert -dlatego pisałem o pierwszym wrażeniu
Chciałem się jeszcze upewnić, bo kolega miał mi przynieść właśnie gąsienicę malinówki - i faktycznie, malinówka jest do tej gąsienicy bardziej podobna niż dębówka, ale ze zdjęć w moim atlasie, to nie do końca tak wynikało
W załączniku fotka tej mojej.
Sławek (administrator)
DSCN6988.JPG
Plik ściągnięto 320 raz(y) 20.97 KB
Robert Rosa
Wysłany: 2005-06-03, 20:19
Zdarza się, ach te atlasy, normalka.
Co do Proserpinus proserpina (Postojak wiesiołkowiec), to mam nadzieję, że nasz Quest zwrócił mu wolność - jakby nie było - gatunek chroniony i do tego dość rzadki.
Wysłany: 2005-06-04, 12:31 A to inny motyl, którego sfotografowałem w zeszłym roku
Zdjęcie zostało zrobione podczas wakacji w okolicach Jeziora Złotnickiego. Tego akrurat znam Nastrosz topolowiec. Znalazł go mój czteroletni synek na pniu topoli.
nat_02.jpg
Plik ściągnięto 336 raz(y) 81.23 KB
nat_01.jpg
Plik ściągnięto 362 raz(y) 71.15 KB
Robert Rosa
Wysłany: 2005-06-04, 19:26
Laothoe populi - czyli Nastrosz topolowiec - "wypasiony" kuzyn proserpiny, jednak pospolity
Pozdro
Pierwszy motylek to rodzina Pyralidae, podrodzina Crambinae, czyli wachlarzykowate. Co do gatunku niestety nie oznaczę - może znajdzie się jakiś spec od mikrusów, który go zidentyfikuje.
Natomiast motyl drugi to Deltote bankiana (Noctuidae - sówki).
[ Dodano: 2005-06-13, 17:13 ]
Ha, Robert mnie uprzedził Tak to bywa, gdy się nie odświeży strony
PS. Ale dobrze podejrzewałam, że to C. lathoniellus
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum