Byłem jakiś czas temu w poznańskim Nowym Zoo (31 maj 2009 roku) no i sfotografowałem pewnego motyla. W kwestii motyli jestem kompletnym laikiem, dlatego uprzejmie proszę znawców o identyfikację, gdyż jest mi to niezwykle potrzebne.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2011-03-05, 14:21
Na podstawie tego zdjęcia trudno o jednoznaczną identyfikację - potrzebny byłby widok spodu skrzydeł. Poza tym motyl jest mocno oblatany, co dodatkowo utrudnia oznaczenie. Możliwe co najmniej dwa gatunki: Papilio lowii lub Papilio ascalaphus.
Gdzieś wyczytałem, że to może być Papilio memnon, że właśnie chyba taki gatunek z poznańskim zoo się znajduje. Jednakże wielkie podziękowania za informacje.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2011-03-05, 19:14
To nie może być Papilio memnon. Motyl na Twoim zdjęciu ma wyraźny ogon na tylnym skrzydle (na drugim jest on urwany, co nie zmienia faktu, że kiedyś musiał być). Otóż u gatunku P. memnon takie ogony mają tylko samiczki (a i to nie wszystkie podgatunki). Tymczasem cechą samiczki (bez względu na to, jaki to podgatunek, bądź forma), jest wyraźna czerwona plama u nasady przedniego skrzydła. Motyl na zdjęciu nie ma takiej plamy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum