W Moths and Butterflies of Europe and North Africa znalazłem dwa gatunki - Plebejus agestis i P. cramera i tu mam dwa pytanie. Czy poprawnie jest Plebejus czy Plebeius (Jonko)? I drugie czy naprawdę są takie dwa gatunki (u Jonki nie ma P. cramera), a jeśli tak to czym się różnią.
Dzięki
No właśnie tam sprawdzam , ale zdjęcie agestis jest na tyle kiepskie, że trudno mi się w tym połapać Przez dwa tygodnie sfotografowałem trochę motyli i teraz je oznaczam no i zaczynają się schody.... Może i fajnie
Znalazłem, ale to niewiele pomaga Trochę liczyłem na rysunek, a tam tylko jedno słabe zdjęcie Widzę jednak, że P.cramera lata tylko wiosną więc to co mam musi być P. agestis.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2006-09-11, 19:14
Poszerzę nieco informacje podane przez Catocalę i Grzegorza. Otóż P. cramera został początkowo opisany jako podgatunek P.agestis z Wysp Kanaryjskich. Różni się on znacznie bardziej rozwiniętym pomarańczowym deseniem na wierzchu skrzydeł, szczególnie przednich. U niektórych okazów wręcz mamy do czynienia z ciągłą pomarańczową przepaską. Podczas badań anatomicznych stwierdzono, że różnice dotyczą także budowy aparatu kopulacyjnego, i wydzielono P.cramera jako odrębny gatunek. Z kolei badania faunistyczne wykazały, że gatunek ten występuje również w północnej Afryce, oraz na płw. Iberyjskim (na południe od Pirenejów) i na Sardynii. W Polsce gatunek ten nigdy nie występował choć jest inny podobny gatunek Plebejus artaxerxes.
Co do różnic w pisowni (Plebejus - Plebeius), to większość znanej mi literatury używa nazwy Plebejus. Jedynie strona "Fauna Europaea", na której opiera się Krzysiek Jonko, preferuje nazwę Plebeius. W obu jednak nazwach odwołują się do tego samego autora (Kluk 1780). Żeby rozstrzygnąć, jaka nazwa jest prawidłowa, trzeba by odszukać źródłową literaturę, w której Kluk opisał ten rodzaj.
Moim prywatnym zdaniem nazwa Plebeius jest oparta na łacińskim słowie plebeius (plebejusz), ale poprawnej wersji nie znam.
Informacje o wiosennym występowaniu gatunku P.cramera nie są poprawne. Na Wyspach Kanaryjskich gatunek ten występuje przez cały rok.
Dzięki panie Antoni Mój problem nie dotyczy motyli polskich. Przez 2 tygodnie fotografowałem motyle w Toskanii. Rozumiem, że na podstawie zdjęcia trudno mi będzie ustalić kogo złapałem w obiektyw. Trudno, niech zostanie P.agestis
P.s. u mnie nie widać linku podanego przez Catocalę Czy on tam jest?
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2006-09-11, 22:30
Na zdjęciu jest samiczka P.agestis. Moje przekonanie wynika z faktu, że w kontynentalnych Włoszech P.cramera nie występuje, jedynie na Sardynii. Zaciekawiła mnie natomiast data wykonania zdjęcia - 26 październik tego roku
No chyba że ktoś ma machinę czasu - zazdroszczę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum