Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2011-05-23, 22:43
Koleżanko, gdybyś choć raz przejrzała posty innych forumowiczów, wiedziałabyś, że do zdjęcia podaje się datę i miejsce jego wykonania. Poza tym masz źle ustawioną datę w aparacie (metryczka pokazuje, że zdjęcie zrobiono 1 stycznia 2006 roku). Po uzupełnieniu danych możemy porozmawiać co to za gatunek.
Daty w aparacie nigdy nie ustawiam bo szkoda mi na to czasu. zdjęcie zrobiłam wczoraj niedaleko Torunia w lesie mieszanym. Motyl miał ok 70 mm rozpiętości skrzydeł i cienkie czułki. Czy powyższe dane są wystarczające?
P.S.I proszę sobie nie myśleć że jestem tak leniwa ze samej nie chce mi się szukać bo szukałam wczoraj cały wieczór w sieci ale jak widać moje poszukiwania nie zakończyły się powodzeniem...
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2011-05-24, 19:40
Cytat:
szkoda mi na to czasu
Mocno naciągana wymówka - wystarczy na to pół minuty, a zalety poprawnej daty w metryczce są nie do przecenienia.
Cytat:
Motyl miał ok 70 mm rozpiętości skrzydeł i cienkie czułki
Owe czułki świadczą, że to samiczka. Motyl, to nasz największy przylepek, Hypomecis roboraria, ale nawet samiczki nie osiągają takiej rozpietości skrzydeł - nieco więc go "przeszacowałaś".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum