Zainteresowanie grupą: Wszystkie motyle i ćmy
Wiek: 29 Dołączyła: 19 Lip 2010 Posty: 29 Skąd: Trzebnica
Wysłany: 2011-06-16, 14:12 Co to za gąsienice?
Znalazłam je na dzisiejszych wagarach w zaroślach z którymi graniczyło pole zboża a przy brzozach je znalazłam , w okolicy były pokrzywy osty i dęby młode.
Pozdrawiam i z góry dziękuje )
czym je żywić?
Jedna ta mniej owłosiona sie nie rusza albo będzie się zmieniać w poczwarke albo zdechła z upału
[ Dodano: 2011-06-16, 14:41 ]
Ta druga to chyba Lithosia quadra ale nie jestem pewna
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2011-06-16, 16:34
ta pierwsza (www) to sówka Acronicta psi. Żeruje na topoli, wierzbie, śliwie, brzozie, leszczynie i t.p.
druga (kkk) to brudnica Lymantria dispar. Polifag - żre prawie wszystko (różne drzewa liściaste)
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2011-06-16, 23:02
Cytat:
Kiedy spodziewać się 1 wylinki Wieczernicy strzałówki
Trudno się zorientować, jak duża jest ta gąsienica (a nie podałaś rozmiaru), ale w przybliżeniu ma co najmniej 20 mm - a więc nie będzie to jej pierwsze linienie. Proces trwa około 2 dni.
Gąsienice wielu ciem nie są aktywne za dnia, zaczynają żerować dopiero nocą, więc spokojnie. Jeśli roślina w hodowlerce jest nadgryziona i widać odchody, to wszystko jest ok.
Zainteresowanie grupą: Wszystkie motyle i ćmy
Wiek: 29 Dołączyła: 19 Lip 2010 Posty: 29 Skąd: Trzebnica
Wysłany: 2011-06-18, 14:10
Wieczernica strzałówka nie porusza sie od czwartku od godziny ok. 13 i ma 27mm długości i jej tył wygląda jak wypompowany balon
a Brudnica nieparka łazi po akwarim nic nie je,żadnych odchodów nie widać,
codziennie wymieniam liście i gałązki topoli i dębu na świeże.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum