Nie znam. Ale też nie znam się na motylach, więc nie mogę tego wykluczyć. Prawdę mówiąc, dopiero odkąd - jakieś trzy, cztery miesiące temu - zaczęłam wypatrywać motyli i je fotografować, zacząłam zdawać sobie sprawę, że w Polsce jest tyle różnych gatunków! Otworzyły mi się oczy. Teraz, kiedy wypatrzę motyla, moja reakcja to zazwyczaj: "O, tego widzę pierwszy raz w życiu". Dotychczas znałam białe motylki (bielinki), żółte motylki (cytrynki), niebieskie motylki (modraszki) i rusałkę pawika oraz pazia królowej, którego widziałam tylko na obrazku (śmiejcie się, śmiejcie - większość znanych mi osób nie odróżnia nawet takich motyli). Teraz okazuje się, że nie każdy bielinek to kapustnik, a modraszków jest całe mnóstwo i można je rozpoznać głównie po spodniej, nie wierzchniej stronie skrzydeł (pooglądałam trochę ten dział forum, zanim zadałam swoje pytanie). Zgroza. I chyba jednocześnie nowa fascynacja...
Wracając do meritum: nie znam innego podobnego motyla. Ale miałam nadzieję, że to jednak coś, czego nie znam, a nie nieszczęsna, wymęczona rusałka pawik .
Nakago... przepraszam, że się wtrącam "niemerytorycznie" - ale przeczytałam o fotografowaniu motyli - staraj się unikać rzucania własnego cienia na fotografowany obiekt... Pozdrawiam i powodzenia..!
Staram się , ale nie zawsze się udaje . Mam trochę lepszych zdjęć, wrzucę je za jakiś czas, kiedy je zgram i zidentyfikuję motyle, w celu potwierdzenia lub korekty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum