Mieszkam w pobliżu Wrocławia. Od dłuższego czasu obserwuję "małe cudeńko", które przylatuje na surfinie i pelargonie. Gość jest bardzo pracowity i nie zważa na moją obecność. Ponieważ pracuje skrzydełkami bardzo szybko - nazwałam go "koliberkiem". Kim jest ów Jegomość? Proszę o pomoc w zaspokojeniu mojej ciekawości
Bardzo serdecznie dziekuję za informację. Poczytałam już coś-niecoś o Jegomościu z mojego ogródka. Przylatuje regularnie, a także jego mniejszy i słabiej ubarwiony "kolega". jeszcze raz dziękuję i dołączam jeszcze jedno zdjęcie.
Na mojej posesji Zmrocznika przytuliaka "nakryłam" jak buszował w pelargoniach, surfiniach i ogrodowych petuniach. Kilka razy podlatywał do róży, ale nie był nią wyraźnie zainteresowany i zawsze wracał do petunii. Tuż obok nich kwitnie lawenda i aksamitki, jednak i one nie robią na nim żadnego wrażenia.
Zawisaki preferują kwiaty o kielichowatym, wydłużonym kształcie kształcie - oprócz wyżej wymienionych przylatują chętnie jeszcze do wiciokrzewu, bielunia czy tytoniu ozdobnego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum