Od niedawna interesuję się motylami. Znalazłam właśnie gąsienicę zmrocznika gładysza . Na razie dałam jej liście winogrona. Nie chce jeść. Czy to znaczy że będzie się przepoczwarzać ? Czytałam ,że gąsienice zmrocznika przepoczwarzają się w ziemi i zimują. Mam dać jej trochę ziemi do pojemnika i tyle? Nie wiem jakie warunki jej zapewnić. Proszę o jakieś rady.
Ostatnio zmieniony przez Kwiczala Antoni 2011-09-19, 22:37, w całości zmieniany 2 razy
Gąsienica juz nie będzie jadła. Nasyp do pojemnika kilka centymetrów ziemi (wilgotnej, ale nie mokrej). Gąsienica może kilka dni chodzić zanim się zagrzebie. Pojemnik najlepiej wystawić na balkon i czekać cierpliwie do przyszłego roku.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2011-09-19, 22:49
Zapewne tak będzie, i gąsienica się przepoczwarczy. Nic jednak nie piszesz Lilianno, na jakiej roślinie znalazłaś ową gąsienicę. Są bowiem gatunki motyli, których gąsienice bardzo niechętnie zmieniają roślinę pokarmową, nawet jeśli formalnie może ona być pokarmem dla tego gatunku (taka porada na przyszłość).
Cytat:
Na razie dałam jej liście winogrona
Tak naprawdę, to roślina nazywa się winorośl, a winogrono to owoc tejże winorośli.
Gasienicę znalazłam na winorośli, ale nie ma już to znaczenia, bo wczoraj wydostała się z pojemnika i przeszła do pokoju obok. Mój młodszy brat znalazł ją dzisiaj martwą (a przynajmniej tak twierdzi). Zauważył, że nienaturalnie coś się w niej rusza i przeciął ją na pół. Z wnętrza wydostało się 9 białych obrzydliwych larw.
Ostatnio zmieniony przez Kwiczala Antoni 2011-09-20, 21:29, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum