Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Gąsienice zmrocznika gładysza
Autor Wiadomość
Lilianna 

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne
Wysłany: 2011-09-19, 16:25   Gąsienice zmrocznika gładysza

Od niedawna interesuję się motylami. Znalazłam właśnie gąsienicę zmrocznika gładysza . Na razie dałam jej liście winogrona. Nie chce jeść. Czy to znaczy że będzie się przepoczwarzać ? Czytałam ,że gąsienice zmrocznika przepoczwarzają się w ziemi i zimują. Mam dać jej trochę ziemi do pojemnika i tyle? Nie wiem jakie warunki jej zapewnić. Proszę o jakieś rady.
Ostatnio zmieniony przez Kwiczala Antoni 2011-09-19, 22:37, w całości zmieniany 2 razy  

Ramidon 

Zainteresowanie grupą: lepidoptera lycaenidae
Wysłany: 2011-09-19, 22:04   

Gąsienica juz nie będzie jadła. Nasyp do pojemnika kilka centymetrów ziemi (wilgotnej, ale nie mokrej). Gąsienica może kilka dni chodzić zanim się zagrzebie. Pojemnik najlepiej wystawić na balkon i czekać cierpliwie do przyszłego roku.

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2011-09-19, 22:49   

Zapewne tak będzie, i gąsienica się przepoczwarczy. Nic jednak nie piszesz Lilianno, na jakiej roślinie znalazłaś ową gąsienicę. Są bowiem gatunki motyli, których gąsienice bardzo niechętnie zmieniają roślinę pokarmową, nawet jeśli formalnie może ona być pokarmem dla tego gatunku (taka porada na przyszłość).
Cytat:
Na razie dałam jej liście winogrona
Tak naprawdę, to roślina nazywa się winorośl, a winogrono to owoc tejże winorośli.

Lilianna 

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne
  Wysłany: 2011-09-20, 15:41   

Gasienicę znalazłam na winorośli, ale nie ma już to znaczenia, bo wczoraj wydostała się z pojemnika i przeszła do pokoju obok. Mój młodszy brat znalazł ją dzisiaj martwą (a przynajmniej tak twierdzi). Zauważył, że nienaturalnie coś się w niej rusza i przeciął ją na pół. Z wnętrza wydostało się 9 białych obrzydliwych larw.
Ostatnio zmieniony przez Kwiczala Antoni 2011-09-20, 21:29, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu