Spotkałam trzy jednego dnia, różniły się wyglądem - proszę o pomoc..!
Pierwszy był spory i w locie dość blady...
Drugi malutki i jeszcze bledszy...
Trzeci duży i imponująco kolorowy, w locie widoczny pomarańczowy kolor i czarne, kontrastowo wzorzyste brzegi skrzydeł...
Widywane na Mazurach szlaczkonie były wszystkie jakieś takie bardziej jednolicie żółte...
kopia motyleinfo.IMG_2663.JPG 1. 21.09.2011 godz. 14:43 Warszawa, park Pole Mokotowskie
Plik ściągnięto 84 raz(y) 121.43 KB
kopia motyleinfo.IMG_2683.JPG 2. 21.09.2011 godz. 16:20 Warszawa, rejon Mostu Siekierkowskiego
Plik ściągnięto 83 raz(y) 129.87 KB
kopia motyleinfo.IMG_3009.JPG 3. 21.09.2011 godz. 17:30 Warszawa, rejon Mostu Siekierkowskiego
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2011-09-30, 17:58
Cytat:
myślę, że ten nr.2 to chyba był chłopczyk..?
Mam takie wrażenie, że nie wiesz, jak rozróżnić płeć u szlaczkoni.
Podpowiem. U Colias hyale samczyki mają żółte tło skrzydeł, a samiczki białe do białozielonkawego. Motyl na drugim zdjęciu ma wyraźnie białawe tło. Sama piszesz:
Cytat:
Drugi malutki i jeszcze bledszy
więc jak to może być samczyk? Drugi motyl jest po prostu znacznie bardziej oblatany. Widać to po stanie strzępiny.
Panie Antoni, dzięki..!
Ano, właśnie, nie wiedziałam... Te dwa różniły się mocno między sobą (1 i 2), nie pomyślałam, żeby uwzględnić "oblatanie"motyla...
A tu:
http://www.lepidoptera.pl...D=15&country=PL
samczyk jest bladożółty i mnie "ogłupiło"..! Coś mi się nie chciało zgodzić...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum