Wysłany: 2011-10-25, 09:51 Proszę o identyfikację gąsienicy
Witam. Wczoraj z córką znalazłem gąsienicę na ganku. Nie bardzo wiem jakiego to owada gąsienica. Czym się żywi i co z tego wyrośnie? Proszę pomóżcie ją zidentyfikować!
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2011-10-25, 13:14
Gąsienice tego gatunku żerują na pokrzywach, ale można też je żywić mniszkiem, a nawet sałatą. Ta gąsienica, jak pisze Wojtek, nie szukała jedzenia, ale miejsca, gdzie mogłaby spokojnie przetrwać zimę. Na wiosnę się przepoczwarczy i końcem kwietnia wylęgnie się motyl.
Poczytamy na jego temat i sprawdzimy, czy wytrzyma w domu przez zimę.
W domu, czyli w cieple, nie wytrzyma do wiosny. Gąsienica potrzebuje chłodu, inaczej jej metabolizm nie zwolni w stopniu wystarczającym do przetrwania kilku miesięcy bez jedzenia.
Wysłany: 2011-10-27, 16:26
Cytat:
jak na mój gust to jest Pericallia matronula
Trudno oznaczać gasienice wg gustu. Potrzebne są fakty, a tych nie podałeś. Gdzie i kiedy zrobiono zdjęcie, i jak duża była gąsienica. Jeśli fotkę zrobiono teraz, i w Twojej okolicy (ED31) to nie jest to P. matronula. Poza tym gąsienice matronuli są wyraźnie rude, a Twoja jest szarobrązowa. Zapewne to P. fuliginosa, ale dane o jej znalezieniu są niezbędne.
Nie podawałem daty trafienia, bo nie ja prosiłem o identyfikację. Zdjęcia wrzuciłem w celach porównawczych, ażeby kolega Tortue jeżeli tu zajrzy mógł porównać ze swoją gąsienicą. Wg. http://www.lepidoptera.pl/show.php?ID=1287 to Niedźwiedziówka krasa występuje na moim terenie o tej porze roku. Co do koloru to trafiłem jedną siwo-brązową (czy tez siwo-rudą) jak na moim pierwszym zdjeciu i dwie nieco mniejsze rudo-brązowe (zdjęcie drugie). Wszystkie trzy gąsienice znalezione 02 października. Długość około 3,5 cm.
Wysłany: 2011-10-28, 00:31
Dane o występowaniu, pokazane na stronie, której link zamieszczasz, są raczej historyczne. Obecnie P. matronula to dosyć rzadki gatunek, spotykany we wschodniej i płd wschodniej Polsce. Zobacz tą mapę: http://www.lepidoptera.pl...?ID=1287&year=0
Załączam też zdjęcie gąsienic P. matronula, autorstwa J. Masłowskiego z jego hodowli, by można było łatwiej ocenić różnice. Dorosłe zimujące gąsienice tego gatunku mają około 5 cm.
Rzeczywiście, to dwie różne gąsienice. Zdjęcie kolegi Tortue jest słabej jakości i wprowadziło mnie w błąd. Zwracam honor. Wychodzi na to że źle opisałem swoje gąsienice sugerując się zdjęciami ze strony http://www.lepidoptera.pl...287&country=PL. W tym ujęciu są bardzo podobne. Przepraszam za zamieszanie i dziękuję za wyprowadzenie z błędu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum