Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2011-11-04, 18:13
Cytat:
z którymi mam kłopot w identyfikacji
Z niektórymi sówkami, np. z rodzaju Agrotis faktycznie bywają problemy z oznaczeniem. Ale na fotce 09 jest jedna z bardziej charakterystycznych sówek, Colocasia coryli, czy Ty ją w ogóle próbowałeś oznaczyć?
Oczywiście, ze próbowałem, udało mi się zidentyfikować większość z tego co złapałem, ale niektórych nie dałem rady, lub przeoczyłem. Korzystałem ze stronki www.lepidoptera.pl, książek J. Tykacz i J. Heinze. Prosty przykład zdjęcie nr. 2, przezierka szybianka (Haritala ruralis) wedle Tykacza, mniej więcej tak samo wygląda, na stronce lepidoptera nie mogę tego znaleźć. Może Pan pomoże. Dodam jeszcze, że motyle zacząłem zbierać dopiero od czerwca tego roku. A wcześniej jako dzieciak, czyli około 25 lat wcześniej.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2011-11-04, 22:08
"Poznajemy motyle" Tykacza to bardzo stara książka. Nazwy gatunkowe są w większości nieaktualne. Obecnie motyl nazywa się Pleuroptya ruralis, i pod taką nazwą znajdziesz go na www.lepidoptera.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum