Stysz
Zainteresowanie grupą: motyle
Wysłany: 2012-07-29, 17:33 Platyptilia gonodactyla i Cupido minimus w Warszawie ?
Jak w temacie, jeśli można prosiłbym o potwierdzenie, bo do tej pory widywałem tego motyla tylko na południu a tu nagle lata pod domem .
Drugi to chyba Platyptilia gonodactyla, też chciałbym się upewnić - data i lokalizacja ta sama.
Z góry dziękuję,
Pozdrawiam,
Dodam, ze w zeszłym roku - a w tym się ładnie porozsiewał - pojawił się na przytorzach gdzie go widziałem przelot pospolity oraz traganek szerokolistny, rośnie także nostrzyk. Wcześniej ani przelotu ani traganka tam nie było.
tak obserwacja faunistyczna przy okazji obserwacji, widziałem do 10 minimusów, jeśli to minimus to dość szybko odnalazł interesujący dla rozrodu teren. Wcześniej go nie było, bo bym zauważył, bowiem co roku wypatruje na tych przytorzach argiadesa.
Stysz
Zainteresowanie grupą: motyle
Wysłany: 2012-08-27, 20:46
Bardzo dziękuję za identyfikacje. Uzupełnię, że tuż obok są przytorza, co najmniej w jednym miejscu rośnie wilżyna. Bardzo blisko ściany na której wykonana została fotografia. Co do innych roślin pokarmowych trudno powiedzieć, czyściec zapewne na ogrodach działkowych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum