Wysłany: 2013-07-03, 22:36 Rozwilżanie i preparowanie
Pewnie temat nie jednokrotnie wałkowany, ale nie radzę sobie w praktyce, więc proszę was o wskazówki.
Złowiłem kilka sztuk, głównie modraszków. Nie miałem możliwości preparować na miejscu, więc jestem zmuszony odwilżyć owady. Tutaj pojawiają się problemy.
Motyle zamykam w plastikowym pudełku ze szczelnym wiekiem. Na dnie mocno zwilżona wrzątkiem wada, nad nią warstwa suchej z motylami. W wodzie rozpuściłem trochę tymolu. Odstawiłem rozwilżalkę na około 6 godzin. Motyle niestety nadal pozostały sztywne. Po 12 godzinach są już niezwilżone, ale skrzydła są przesiąknięte wodą. Jak tego uniknąć?
Drugi problem dotyczy samego rozpinania, jak najlepiej "otworzyć" skrzydła do preparowania, motyle dzienne standardowo po śmiertnie je składają? Próbowałem je rozkładać, ale zazwyczaj kończy się to zniszczeniami, igła preparacyjna przekuwa skrzydła, które z trudem dociskam do rozpinadła. Wpadłem na sposób, żeby najpierw docisnąć skrzydła pergminem, nie układając ich w ostatecznej pozycji, a następnie znów rozwilżyć motyla i tym razem ostatecznie go rozpiąć, jednak ten sposób chyba niepotrzebnie naraża okaz na otarcia i inne zniszczenia.
Bardzo proszę o podpowiedzi. Jak wy radzicie sobie z tym tematem?
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2013-07-03, 23:25
Motyl, nawet odwilżony, dalej pozostaje dosyć sztywny - nie tak jak świeżo złowiony. W praktyce robię tak - odwilżam motyla około godziny, po czym strzykawką z b. cienką igłą (insulinówka) wstrzykuję kroplę wody bezpośrednio do tułowia i po 15 - 20 minutach rozpoczynam preparację. Zbyt długie odwilżanie na ogół nie zwiększy elastyczności mięśni, a powoduje zawilgocenie skrzydeł, co w przypadku modraszków zawsze pozostawia trudno usuwalne plamy na skrzydłach.
Preparowanie odwilżonych okazów wymaga doświadczenia. Nie można się tego nauczyć "teoretycznie" - z postu na forum.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum