Wysłany: 2013-06-13, 19:41 Obserwacje- kiedy spotkam najwięcej motyli?
Witam! Chciałam powitać ciepło społeczność i poprosić o pomoc!
Przygotowuję się do olimpiady z biologii i pierwszym etapem jest praca badawcza. Robię obserwację pt. "Porównanie różnorodności gatunkowej motyli dziennych na wybranych stanowiskach"; mam zamiar obserwować motyle przez tydzień w czerwcu, lipcu i sierpniu w kilku miejscach (nie do końca sprecyzowanych, ale prawdopodobnie będzie to łąka, ogródek, zastanawiam się też nad lasem i terenami podmokłymi- rzeczka+niewielkie bagno- jest tam niewiele kwiatów więc czy znajdę tam motyle?).
Moim kluczowym pytaniem jest: kiedy spotkam najwięcej motyli? Chciałabym je obserwować w momentach, gdy ich aktywność jest najbardziej wzmożona, żeby mieć jak najlepsze efekty . Mam problem ze znalezieniem tej informacji i Internecie, więc zwracam się z prośbą o pomoc do Was... i liczę na odzew! :")
Pozdrawiam!
Witam myślę, że sporo latających w powietrzu motyli powinnaś zauważyć przed południem, w upalne dni, nad kwiatami czy kałużami. Po południu też niby będą, ale przeważnie w trawie albo na kwiatach, więc będzie trudniej je zauważyć. Wypatruj uważnie. Za to powinny być spokojniejsze i łatwiej je zidentyfikować niż podczas lotu. Udanych łowów!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum