Dziękuję Antoni:)
Wczoraj do nocy szukałam wśród motyli nocnych. Znalazłam to, ale nie b tyłam przekonana. Mój okaz nie miał tej obwódki różowawej na brzegach skrzydeł i trochę nie pasował do fotografii ze strony Motyle Europy. Teraz jednak rozwiałeś moje wątpliwości. Czytałam też, że jest też nie uznany przez wszystkich ekspertów T. griseata. Może on bardziej przypomina mój okaz?
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2014-08-02, 18:38
Twój okaz jest po prostu bardzo oblatany. T. comae lata w dwu pokoleniach. Pierwsze kończy lot poczatkiem lipca, drugie zaczyna we wrześniu. Okazy spotykane w lipcu i sierpniu to opóźnione w wylęgu i mocno oblatane okazy 1-go pokolenia, stąd silna zmiana ubarwienia.
T. griseata teoretycznie lata w płn-wsch Europie, ale u nas nie był wykazany i faktycznie są poważne wątpliwości co do jego rangi gatunkowej. Zapewne jakiś systematyk chciał "zaistnieć" i opisał go jako gatunek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum