Wysłany: 2014-07-28, 16:00 prośba o pomoc w oznaczeniu
Witam! Jestem bardzo początkująca, więc proszę o wyrozumiałość.
Uczę się w liceum i startuje w Olimpiadzie Biologicznej. Piszę pracę dotyczącą motyli. Od kwietnia wykonuje "badania" na Podkarpaciu (małe miasteczko Rudnik nad Sanem). Udało mi się sfotografować 47 gatunków motyli. Oznaczałam je na podst. klucza zamieszczonego na forum i atlasu (Buszko Masłowski). Stąd moja ogromna prośba.
Zamieściłam tutaj moje zdjęcia https://plus.google.com/u/0/photos/109544985768284659908/albums/6041036245651864449
(obok nazwa gatunku) Będę bardzo wdzięczna jeżeli ktoś, kto ma większe niż ja doświadczenie spojrzy na te moje wypociny i wskaże błędy (niektóre zdjęcia nie są zbyt ostre i dokładne). Zdaje sobie sprawę, że oznaczenie na podstawie takich zdjęć jest niełatwe (być może nawet niemożliwe), ale chodzi o to, żeby nie było karygodnych błędów typu: to nie jest rusałka pawik, tylko paź królowej
Będę bardzo wdzięczna
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2014-07-29, 00:10
Moniko, jest pewien problem. Wszystkie Twoje motyle są opisane polskimi nazwami gatunkowymi. Nazwy te nie są normalizowane, więc większość fachowców od motyli ich nie używa i nie pamięta. Oczywiście możesz sobie opisać motyle jak Ci wygodniej, ale jeśli liczysz na pomoc, dopisz przy każdej polskiej nazwie nazwę naukową.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2014-07-30, 00:10
Przejrzałem Twoją stronę. Nad niektórymi motylami jeszcze muszę się zastanowić. Zauważyłem 3 błędy:
3 to Lycaena tityrus samiczka.
31 to Maniola jurtina samczyk
44 to Coenonympha pamphilus.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum