Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2006-12-17, 19:09
Jest to dosyć prawdopodobne, choć na południu Polski można spotkać dosyć podobnego, ale nieco mniejszego i rzadszego Scopula incanata. Cenną informacją byłaby długość przedniego skrzydła. Ten drugi wprawdzie w Pieninach powinien mieć tylko jedno pokolenie, latające od czerwca do początku sierpnia, ale ten rok był nietypowy, a drugie pokolenie w cieplejszych warunkach to zjawisko normalne dla tego gatunku. Bardziej prawdopodobna jest S.marginepunctata.
Może być marginepunctata, ale jeśli okaz był mały to bardzo prawdopodobne, że to I. seriata, szczególnie , że seriata lata na południu aż do października.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2006-12-17, 22:36
Faktycznie I.seriata jest bardzo podobny (jest oczywiscie mniejszy). Gatunek ten lata u mnie, i zrobiłem mu kiedyś zdjęcie (niestety bardzo marne, bo sprzęt miałem wtedy marny). Wydaje mi się że seriata ma nieco bardziej zaokrąglony wierzchołek skrzydła - ale może się mylę...
Bardzo dziękuję.
Chyba przy tak słabym zdjęciu nie uda się ostatecznie tego ustalic.
Trzeba poczekać na przyszły rok.
A tak ogolnie to 18 listopada widziałem ostatniego motyla (poecilocampa populi).
[ Dodano: 2006-12-18, 20:40 ]
Jest dosyć wylatana co utrudnia rozpoznanie.
Zdjecie zrobiłem 4.10.2006
Ostatnio zmieniony przez jurek23 2007-01-19, 23:45, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum