Wysłany: 2016-07-03, 15:20 Co to za owad? Proszę o pomoc
Wczoraj byłam na wędrówce po lesie i latało sporo owadów, które przysiadywały na różowych/fioletowych kwiatkach jakiegoś zielska. Zaciekawiło mnie co to za owad, bo przypomina trochę motyla, ale nie wiem czy to motyl, zaczęłam szukać po internecie odpowiedzi, ale nie udało mi się znaleźć, dlatego proszę o pomoc w nazwanie tego ładnego stworzonka.
Wysłany: 2016-07-07, 12:12 Re: Co to za owad? Proszę o pomoc
sasha napisał/a:
Wczoraj byłam na wędrówce po lesie i latało sporo owadów, które przysiadywały na różowych/fioletowych kwiatkach jakiegoś zielska. Zaciekawiło mnie co to za owad, bo przypomina trochę motyla, ale nie wiem czy to motyl, zaczęłam szukać po internecie odpowiedzi, ale nie udało mi się znaleźć, dlatego proszę o pomoc w nazwanie tego ładnego stworzonka.
Amata phegea stwierzdziłem rzeczywiscie w Bydgoszczy w dzielnicy Osowa Góra w 2003 roku w poblizu oczka wodnego. Ta roślina na której siedza osobniki oblaczka granatka to prawdopodobnie świerzbnica polna Cnautia arvensis albo na driakwi gołębiej Scabiosa columbaria. Trzeba by zajrzeć na liście dolne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum