Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2006-12-22, 13:39
Literatura, a także internet podają wiele gatunków wilczomlecza, na których żeruje zawisak wilczomleczek , ale wilczomlecz wspaniały nie jest wymieniany. Nigdy też nie robiłem takiego eksperymentu, bo wilczomlecz sosnka jest dosyć pospolity.
Co do drugiego pytania, to zdecydowanie tak. Miałem przypadek, że z poczwarek tego gatunku lęgły mi się okazy drugiego pokolenia początkiem sierpnia.
A jeśli widać, że motyl wilczomleczka kształtyje się w kokonie, teraz, to czy można go wziąść do domu, żeby się wykluł, czy zostawić na dworze? Czy jeśli go zostawię na dworze, to czy się wylęgnie na wiosnę, czy nic mu się nie stanie? Jeśli się wykluje w domu, to czy jeśli go potem włożę do lodówy, to, czy będzie mógł znaleść partnera?
[ Dodano: 2006-12-22, 17:06 ]
Jeszcze jedno, czy ma ktoś na forum poczwarkę wilczomleczka do sprzedania
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2006-12-22, 22:20
Zacznijmy Grzegorzu od podstaw. Otóż wilczomleczki nie budują kokonów. Podejrzewam, że masz na myśli poczwarkę. W temperaturze, jaka obecnie panuje na dworze (2-4 stopnie), motyl nie ma prawa się wylęgać. Jeśli poprzez osłonę poczwarki widać zarys rysunku skrzydeł motyla, to motyl musiał się rozwinąć już dawniej, gdy jeszcze było ciepło, i szanse, że ta poczwarka przezimuje są małe (w pokojowej temperaturze oznaczałoby to, że motyl wylęgnie się w ciągu kilku dni). Jeśli faktycznie tak jest, lepiej poczwarkę wnieść do ciepłego pokoju, może motyl jeszcze nie padł i się wylęgnie. Ale przetrzymać żywego motyla w lodówce do wiosny Ci się nie uda. Wilczomleczki nie zimują w stadium imago. Jeśli nie kolekcjonujesz motyli, i nie zależy Ci na imago, możesz zostawić poczwarkę na dworze, i zobaczyć co się będzie działo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum