Wysłany: 2007-01-28, 20:35 Forum o fotografi przyrodniczej
Chciałbym zaprosić wszystkich motylarzy na forum o fotografi przyrodniczej gdzie można zamieścić/zkomentować/pooglądać zdjęcia motyli a także innych grup owadów a także rosłin i zwierząt dzikich i domowych. Zapraszam!!!! http://www.mojeforum.net/makrofoto
Jeżeli możecie wyraźcie swoje zdanie na temat tej strony.
Z góry dziękuje!
Ścinek - nie wiem czy jest sens jeszcze dalszego rozdrabniania motyli na kolejne fora w internecie. Masz mniej niż 50 zarejestrowanych użytkowników, a przecież Twoje forum dotyczy wszystkiego, nie tylko owadów...
W sytuacji, gdy powstaje coraz więcej for dotyczących tego samego, zwykłemu użytkownikowi coraz trudniej jest monitorować niezliczoną ilość serwisów, tak by być na bierząco - zaczyna brakować na to wszystko czasu. Z tego też powodu chcieliśmy z Jackiem Kurzawą połączyć nasze fora i portale, ale na przeszkodzie stanęły trudności techniczne.
Myślę, że Entomo.pl, motyle.info oraz Lepidoptera.pl to wystarczająca liczba jeśli chodzi o motyle.
Tez jestem za - tworzenie bytów sprowadza siędo tego że takie forum po pewnym czasie "zdycha" i czesto osoba która chce sie czegoś dowiedziec zaczyna odnosić wrażenie że jest jakimś wybrykiem natury chcącym zajmować się owadami - siedzi na forum od roku - a forum ma 10 użytkowników i czestość postó to 1 na miesiąc - w ym co drugi to GOSC. Ale cózto polska domena - każdy chce się wpisać do historii - coż forum Jacka i motyle. pl uzupełniały się idealnie - co dalej z jackiem - zobaczymy ale szkoda by to zaprzepaścić....
zas tworzenie nowych "forów" jest bezsensowne
Cyt. "zaś tworzenie nowych "forów" jest bezsensowne". I tu się nie zgodzę. Szczególnie jeśli wie się to, kto to forum zakłada, z jakim zamiarem i jaki jest temat tego forum. Zawsze będę popierał inicjatywy młodych ludzi, którzy chcą coś zrobić i to bynajmniej nie bezsensownego. To jest otwarte forum nie tylko dla entomologów więc nie sprowadzajcie wszystkiego do motyli bo bynajmniej na nich przyroda się nie kończy
Sławek znam oba portale.... Pierwszy jest administrowany tak, że to praktycznie martwy portal. Wpuszczasz gdzieś zdjęcie i może kiedyś wypłynie, a może nie. Drugi, który podajesz jest dla ludzi, którzy naprawdę fotografują, a nie pstrykają przyrodę jak 99,9% użytkowników netu. Dlatego portal Ścinka uważam za przyjazny dla początkujących fotoamatorów. Pozdrawiam
raczej się zdecyduje na ta "maszynke", raczej nie znalazłem w opiniach konkretnej krytyki.
Szukając aparatu znalazłem naszego "przyjaciela" z warsztatów entomologicznych
http://www.skapiec.pl/sit...007_techniczne/
a aparat oczywiście do motyli (drobnica i tę większe)
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-02-01, 21:17
Pytanie Piotra o opinię pojawiło się na forum entomologicznym, więc zakładam, że owady mogą być znaczącym tematem robionych zdjęć. Z mojego punktu widzenia parametry tego aparatu są bardzo dobre. Większy zoom wymaga wprawdzie statywu, ale bez tego zoomu często zdjęcia w ogóle nie dałoby się zrobić. Niektóre owady są tak płochliwe, że podejście do nich na 1-2 m jest niemożliwe (choćby ważki), i duży zoom to jedyne rozwiązanie. Nie mogę się wypowiedzieć o tym konkretnym aparacie, bo go nie używałem, mam jednak cyfrową kamerę Samsunga, z którą miałem problem (regulacja naciągu taśmy). Kamera ta może też robić zdjęcia, i mam pewne zastrzeżenia co do jakości kodowania do formatu jpg. Kontrastowe krawędzie są zbytnio poszarpane. Prezentuję na dołączonym obrazku tą wadę. Parametry matryc w obu aparatach są nieporównywalne, chodzi mi jedynie o wadę kodowania.
Oczywiście aparat Pro 815 może być idealny pod tym względem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum