Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Forum o fotografi przyrodniczej
Autor Wiadomość
Ścinek 
ŚTE

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne/nocne
Wysłany: 2007-01-28, 20:35   Forum o fotografi przyrodniczej

Chciałbym zaprosić wszystkich motylarzy na forum o fotografi przyrodniczej gdzie można zamieścić/zkomentować/pooglądać zdjęcia motyli a także innych grup owadów a także rosłin i zwierząt dzikich i domowych. Zapraszam!!!! http://www.mojeforum.net/makrofoto
Jeżeli możecie wyraźcie swoje zdanie na temat tej strony.
Z góry dziękuje!

Sławek Kuczkowski 
Administrator

Zainteresowanie grupą: Geometridae
Wysłany: 2007-01-28, 20:57   

Ścinek - nie wiem czy jest sens jeszcze dalszego rozdrabniania motyli na kolejne fora w internecie. Masz mniej niż 50 zarejestrowanych użytkowników, a przecież Twoje forum dotyczy wszystkiego, nie tylko owadów...

Co do samej fotografii przyrodniczej to jest już http://www.fotografia-przyrodnicza.pl/ czy też http://www.fotografia-przyrodnicza.art.pl/ żeby wymienić tylko te najbardziej znane.

W sytuacji, gdy powstaje coraz więcej for dotyczących tego samego, zwykłemu użytkownikowi coraz trudniej jest monitorować niezliczoną ilość serwisów, tak by być na bierząco - zaczyna brakować na to wszystko czasu. Z tego też powodu chcieliśmy z Jackiem Kurzawą połączyć nasze fora i portale, ale na przeszkodzie stanęły trudności techniczne.

Myślę, że Entomo.pl, motyle.info oraz Lepidoptera.pl to wystarczająca liczba jeśli chodzi o motyle.

grzegorzb

Zainteresowanie grupą: Noctuidae
Wysłany: 2007-01-29, 11:31   

Tez jestem za - tworzenie bytów sprowadza siędo tego że takie forum po pewnym czasie "zdycha" i czesto osoba która chce sie czegoś dowiedziec zaczyna odnosić wrażenie że jest jakimś wybrykiem natury chcącym zajmować się owadami - siedzi na forum od roku - a forum ma 10 użytkowników i czestość postó to 1 na miesiąc - w ym co drugi to GOSC. Ale cózto polska domena - każdy chce się wpisać do historii - coż forum Jacka i motyle. pl uzupełniały się idealnie - co dalej z jackiem - zobaczymy ale szkoda by to zaprzepaścić....
zas tworzenie nowych "forów" jest bezsensowne

prazm 

Zainteresowanie grupą: fotografowanie motyli
Wysłany: 2007-01-30, 12:50   

Cyt. "zaś tworzenie nowych "forów" jest bezsensowne". I tu się nie zgodzę. Szczególnie jeśli wie się to, kto to forum zakłada, z jakim zamiarem i jaki jest temat tego forum. Zawsze będę popierał inicjatywy młodych ludzi, którzy chcą coś zrobić i to bynajmniej nie bezsensownego. To jest otwarte forum nie tylko dla entomologów więc nie sprowadzajcie wszystkiego do motyli bo bynajmniej na nich przyroda się nie kończy :)
Sławek znam oba portale.... Pierwszy jest administrowany tak, że to praktycznie martwy portal. Wpuszczasz gdzieś zdjęcie i może kiedyś wypłynie, a może nie. Drugi, który podajesz jest dla ludzi, którzy naprawdę fotografują, a nie pstrykają przyrodę jak 99,9% użytkowników netu. Dlatego portal Ścinka uważam za przyjazny dla początkujących fotoamatorów. Pozdrawiam

Piotr Pawlikiewicz 

Zainteresowanie grupą: wszystkie motyle
Wysłany: 2007-01-31, 01:11   

aby nie zakładać nowego tematu a mowa o fotografii co sądzicie o tym aparacie mam zamiar go nabyć:
http://www.skapiec.pl/sit...430_techniczne/

Adam Larysz 

Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2007-01-31, 09:40   

Przeczytałem opinie o nim i na pewno jest to niezła maszynka. Ale o aparatach Samsunga nic nie mogę powiedzieć, bo nie miałem okazji go mieć w ręku.

prazm 

Zainteresowanie grupą: fotografowanie motyli
Wysłany: 2007-01-31, 09:52   

To zależy do czego chcesz go używać. Osobiście nie jestem fanem zoomów o dużej rozpiętości. Tak naprawdę to lubię szkła stałoogniskowe :mrgreen:

Piotr Pawlikiewicz 

Zainteresowanie grupą: wszystkie motyle
Wysłany: 2007-02-01, 00:20   

raczej się zdecyduje na ta "maszynke", raczej nie znalazłem w opiniach konkretnej krytyki.
Szukając aparatu znalazłem naszego "przyjaciela" z warsztatów entomologicznych
http://www.skapiec.pl/sit...007_techniczne/

a aparat oczywiście do motyli (drobnica i tę większe)

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-02-01, 21:17   

Pytanie Piotra o opinię pojawiło się na forum entomologicznym, więc zakładam, że owady mogą być znaczącym tematem robionych zdjęć. Z mojego punktu widzenia parametry tego aparatu są bardzo dobre. Większy zoom wymaga wprawdzie statywu, ale bez tego zoomu często zdjęcia w ogóle nie dałoby się zrobić. Niektóre owady są tak płochliwe, że podejście do nich na 1-2 m jest niemożliwe (choćby ważki), i duży zoom to jedyne rozwiązanie. Nie mogę się wypowiedzieć o tym konkretnym aparacie, bo go nie używałem, mam jednak cyfrową kamerę Samsunga, z którą miałem problem (regulacja naciągu taśmy). Kamera ta może też robić zdjęcia, i mam pewne zastrzeżenia co do jakości kodowania do formatu jpg. Kontrastowe krawędzie są zbytnio poszarpane. Prezentuję na dołączonym obrazku tą wadę. Parametry matryc w obu aparatach są nieporównywalne, chodzi mi jedynie o wadę kodowania.
Oczywiście aparat Pro 815 może być idealny pod tym względem.

wzor.jpg
Plik ściągnięto 108 raz(y) 51.01 KB

Odpowiedz do tematu