Kolega poprosił mnie o pomoc w sprawie tej larwy. Chodzi mu o oznaczenie i status gatunku na Pomorzu Zachodnim. Proszę o weryfikację mojej diagnozy gatunku oraz info o jego występowaniu w północno-zachodniej części kraju. Czy dane Buszko i Nowackiego (The Lepidoptera of Poland. A distributional checklist) są aktualne? Wg nich gatunek nie obserwowany po roku 1960 (do 2000, data publikacji).
gąsiennica.jpg
Plik ściągnięto 74 raz(y) 91.89 KB
_________________ Na imię mam Grzegorz. Tak naprawdę to motyle wcale mnie nie interesuj±... no może trochę tylko.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-03-13, 22:41
Hellfire - gasienica, wg mnie jest oznaczona prawidłowo. A o występowaniu tego gatunku na Pomorzu musi się wypowiedzieć ktoś, kto tam mieszka.
Jurek - pokazany motyl to Theria rupicapraria.
hellfire - małe wyjaśnienie - Checklista to nie jest baza obserwowanych gatunków, lecz pod każdym rekordem, taką kropką, kryje się konkretny okaz z danego województwa i musi to być imago - nie może to być sama gąsienica, poczwarka, czy jajo.
Jest to baza aktualna do roku 2000. Teraz trwa nowa edycja od roku 2001 do 2010. I tutaj już H. gallii jest wykazany z ZP.
Czyli Adamie, po roku 1960 a przed rokiem 2000 na Pomorzu Zachodnim nie złapano Hyles gallii. W każdym razie nie było danych na ten temat. A gdzie jest ta nowa baza, o której wspominasz?
_________________ Na imię mam Grzegorz. Tak naprawdę to motyle wcale mnie nie interesuj±... no może trochę tylko.
Czyli Adamie, po roku 1960 a przed rokiem 2000 na Pomorzu Zachodnim nie złapano Hyles gallii.
Tego nie wiem, może i złapano, lecz to oznacza tylko tyle, że żaden z autorów bazy nie miał, nie widział okazu H. gallii z Pomorza z tego okresu.
Bazę tworzą autorzy, którzy wpisują swoje rekordy i potem wysyłają je do prof. Buszko, który nad wszystkim czuwa, koordynuje i werfikuje to.
Jeśli masz okaz gallii z PM złowiony po roku 1960, to możesz go przesłać np. do Grześka Banasiaka, który jest odpowiedzialny za rodzinę Sphingidae w Checkliście, a on już go dopisze do bazy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum