Robert Żóralski
Zainteresowanie grupą: motyle dzienne
Wysłany: 2007-03-12, 18:36 prośba o pomoc w oznaczeniu
Prośba o pomoc w oznaczeniu.
zdjęcia tu
Gdynia, 2007.03.12, mała, ~1cm długości ciała.
Mam kłopot z oznaczeniem do poziomu gatunku.
Jeśli będzie trzeba spróbuję zrobić lepsze zdjęcia w świetle dziennym.
_________________ Pozdrawiam
Robert Żóralski
Ostatnio zmieniony przez Robert Żóralski 2007-03-13, 20:32, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2007-03-12, 19:48 podpinam się pod temat-czy to lycia hirtaria?
Proszę tez o pomoc w oznaczeniu czy to Lycia hirtaria.
Zdjęcia 12.03.2007 Pieniny
Ale miło, że dwa końce Polski a motyle już są.
Dzisiaj w krościenku n/D był wysyp ceików, a wczoraj pokrzywników.
To chyba juz wiosna.
Robert Żóralski
Wysłany: 2007-03-12, 20:42
też się cieszę
nic tylko szykować sprzęt i w teren.
dziś było 16 stopni w słońcu.
w środę będe preparował tego pierwszego malucha.
rzeczywiście te zdjęcia wyglądają jak samiec L.hirtaria ale jestem słaby z Geometridae.
nie mogę potwierdzić.
powodzenia w łowach!
u ciebie dużo więcej motyli niż tu nad morzem.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-03-12, 22:14
Co do zdjęcia Roberta, wydaje mi się, że to w ogóle nie jest sówka, choć mogę się mylić. A na zdjęciu Jurka jest raczej Phigalia pilosaria . L.hirtaria ma nieco inne czułki.
_________________ Antek
Ostatnio zmieniony przez Kwiczala Antoni 2007-03-12, 22:34, w całości zmieniany 1 raz
Robert Żóralski
Wysłany: 2007-03-12, 22:32
no właśnie nie mogę przypisać do żadnej z sówek.
ma dziwne zakręcone do góry rogi zamiast "labial palps" i bardziej zaokrąglone przednie skrzydła niż sówki.
naprawdę nie mam pomysłu. pyralidae?
spróbuję zrobić lepsze zdjęcia...
Oczywiście motyl Jurka to samiec P. pilosaria. Na L. hirtaria jest też ciut za wcześnie.
Zaś motyl Roberta to słusznie nie sówka, ani nic z Pyralidae, ale z rodziny Depressariidae i na pewno z rodzaju Depressaria. Jak słusznie zauważyłeś Robercie ta rodzina ma charakterystycznie długie i wygiętę do góry głaszczki. Wprawdzie podobne głaszczki mają motyle i z innych rodzin, np Gelechiidae, ale tylne skrzydła mają innego kształtu.
Co do gatunku - to w grę wchodzi kilka bardzo podobnych gatunków, lecz najprawdopodobniej to będzie D. albipunctella, ale motyl jest w takim stanie po przezimowaniu, że trza by go ugotować aby być pewnym co to faktycznie jest.
PS
Ten motyl Witolda Kamockiego na stronie z D. albipunctella u Krzyśka Jonko to Depressaria emeritella.
Robert Żóralski
Wysłany: 2007-03-13, 07:49
Dzięki Adam.
Dodałem 3 zdjęcia na których widać szczegółu anatomiczne i rozpiąłem go. Jak będzie ugotowany, tzn. gotowy wrzucę dobrą fotkę wierzchniej strony skrzydeł.
Pewno da się wtedy sklasyfikować
Aha, rozpiętość 22-23mm.
Robercie - "ugotować" w żargonie entomologicznym nie znaczy spreparować na rozpinadle, ale wypreparować aparat kopulacyjny, a to najczęściej robi się gotując nad płomieniem odwłok w roztworze ługu sodowego lub potasowego.
Twój okaz jest tak zlatany, że po wyglądzie zewnętrznym nie można go oznaczyć w 100%.
Tak to już jest z robalami
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum