Zainteresowanie grupą: wszystkie Lepidoptera Polski
Wysłany: 2007-03-25, 19:33
Nawet, jeżeli wierzyć w reinkarnacje, trudno powiedzieć czy będzie to polychloros. Ale na zdjęciu JEST polychloros . Próżno siedzieć nad atlasem i wyszukiwać różnic w plamkach - siedzałem nad tym 10 lat i nic, póki nie zobaczyłem kilku xanthomelasów. Xanthomelas jest ceglastoczerwony, kto raz zobaczył nigdy już nie pomyli z polychlorosem
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-03-25, 22:18
Potwierdzam diagnozę Jacka, że to polychloros. Zgadzam się też z sugestią , że kto widział oba gatunki, ten już ich nie myli. Ale jestem sceptyczny co do rozpoznania xanthomelasa tylko na podstawie barwy. Podobnie, jak w przypadku odróżniania coliasów: hyale i alfacariensis, decyduje tu kilka cech, nie zawsze występujących jednocześnie. Wiosenne, przezimowane okazy obu gatunków maja bardzo podobną barwę, tak samo jak okazy gablotowane przez kilka lat. Jedynie u okazów świeżych różnica barwy jest wyraźna. Podobnie jest z barwą (biała lub żółta) plamek kostalnych na skrzydłach przednich (u starych okazów plamki te silnie bieleją), czy szerokością czarnej obwódki przy brzegu zewnętrznym skrzydła tylnego (widziałem polychlorosy, uzyskiwane z hodowli, o wyraźnie szerokich obwódkach, czasem szerszych niż u xanthomelasa).
Co do rozpoznawania - darujcie sobie rozpoznawanie po plamkach stosunkach opaski do reszty ciała czy liczeniu intensywności machania skrzydełkami - podstawą są nogi!!!!!! jeden ma słomkowo białe, drugi czarne - i jak by nie był zlatany i tak nogi zostają i są nie do pomylenia - tak najprościej poznawać i rozróżniać p od x
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum