Wysłany: 2007-05-09, 09:02 Schizochroizm u rusałki osetnika?
Ubiegłego lata trafiłem na ten okaz Vanessa cardui. Wydaje mi się, że jest to przykład schizochroizmu, czyli brak pewnych pigmentów, w tym wypadku, czarnego i pomarańczowego. Zjawisko to zdarza się u ptaków, ale nie wiem jaka jest jego częstość u motyli. Może któs ma jakieś zdjęcia takich okazów? Nie mam tu na myśli znanego przypadku melanizmu, czyli nadmiar czarnego (ciemnego) pigmentu, np. u Biston betularia, występującego jako prawdopodobne przystosowanie się do ciemniejszego tła kory drzew rosnących w warunkach silnego zanieczyszczenia powietrza. Piotr
ja bym powiedzieł, że to raczej bardzo zlatany osobnik ze startym pyłkiem, stąd wydaje się taki blady. mam gdzieś podobną fotkę takiego migranta z wiosny, musiał wtedy przylecieć z południa Europy. Pamiętajmy, że osetnik żyje dośc długo i może przelecieć w tym czasie tysiąc km. podobne "zużycie" kolorów z wiekiem widuje się u wielu motyli.
Formy albinotyczne zdarzają się, ale b. rzadko (u ptaków pewnie też - stąd białe kruki ). Dobre 20 lat temu złapałem przestrojnika trawnika w kolorze jasno-beżowym. mimo że to motyl, którego w sezonie widuje się pewnie setki osobników, nigdy więcej czegos takiego nie spotkałem. częsciej chyba spotyka się formy np. perlowców lub przeplatek o ograniczonym ciemnym rysunku, ale nie jego zupełnym brakiem.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-05-09, 10:16
Wydaje mi się, że Paweł ma rację. Motyl jest tak silnie oblatany, że zanik koloru jest wynikiem utraty łusek. Ale motyle z zanikiem pewnych partii wzoru się zdarzają. Pokazuję przypadek takiego motyla złapanego osobiście. Nie jest to przykład zaniku jakiegoś pigmentu, ale zaniku łusek w pewnych fragmentach skrzydeł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum