Wysłany: 2007-05-03, 16:43 Kiedy nastąpi wylęg poczwarek?
Jestem ciekaw, czy można mniej więcej przewidzieć kiedy nastąpi wylęg poczwarek, które znalazłem w ogrodzie, czy będzie to miało miejsce raczej w nocy czy raczej w dzień, czy np jak będzie ciepło? Czy pojawi się na nich coś charakterystycznego? Narazie zaobserwowałem pojawienie się wyraźnie pary czarnych oczu na obydwu poczwarkach które trzymam na ogrodzie. Oraz jak długo mniej więcej trwa samo wyjście motyla z poczwarki?
Chciałbym uchwycić na zdjęciu jak wychodzą ze swych osłonek
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-05-03, 16:57
Czernienie oczu to pierwszy widoczny objaw tworzenia sie imago. Najbardziej charakterystyczne jest tworzenie się wzoru skrzydeł widoczne poprzez pokrywy poczwarki. Gdy to zaobserwujesz, zostanie 1-2 dni do wylęgu motyla. Pora wylęgu imago z poczwarki bywa cechą charakterystyczną, ale różnie to bywa u różnych gatunków. Czas wylęgu jest krótki; 1-2 minuty, ale po wylęgu motyl "pompuje" skrzydła, które potem muszą wyschnąć, i to trwa do kilku godzin.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum