Wysłany: 2006-02-06, 20:42 stanowiska występowania motyli z rodziny rusałek
Witam wszystkich. Uprzejmie proszę o pomoc w następującym temacie. Chciałbym w tym roku obfotografować motyle z rodziny rusałek (NYMPHALINAE). Najbardziej interesują mnie miejsca (i daty) występowania dwóch gatunków:
NYMPHALIS VAUALBUM; LAIK
NYMPHALIS XANTHOMELAS; DRZEWOSZEK
Mieszkam w pobliżu Krakowa i byłbym bardzo wdzięczny za wskazanie najbliższych miejsc od Krakowa, w których w miarę łatwo można namierzyć wymienione gatunki.
Z góry dziękuje za pomoc.
Gość
Wysłany: 2006-02-06, 21:47
Haha. laik wpadl do Polski kilka razy w ciagu ostatnich wieeelu lat. Drzewoszek - jest bardzo rzadki, a poza tym nalezy do takich, ze nawet jak wiemy gdzie jest, to szansa na spotkanie malutka
Gość
Wysłany: 2006-02-07, 20:02
No cóż, trochę się zmartwiłem ale nie zdziwiłem.
ponawiam prośbę, chociażbym miał do Chin jechać to chciałbym jednak dorwać te motylki
bedę wdzięczny za bliższe wskazówki nawet jeśliby miałoby się okazać, iż odejdę z niczym ze wskazanych miejsc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum