Wysłany: 2007-04-30, 20:21 Czarne owłosione gąsienice. Co z nich wyrośnie?
Żywią się brzozą. Mają czarne ciało i czarne włoski. Narazie ją malutkie. Mają ok 8mm. Szukałam czegoś podobnego ale nie znalazłam... Proszę o pomoc w oznaczeniu. Dziękuję
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-04-30, 21:44
Są to zapewne jakieś młode gąsieniczki, w początkowych stadiach rozwoju. Mogą się one tak znacznie różnić kolorystycznie od postaci dorosłych, że trudno je rozpoznać. Może ktoś ten gatunek hodował, i go rozpozna, a jeśli nie, to trzeba by poczekać aż podrosną...
Kształem przypominają mi młode barczatki, może więc np. P.populi?
Gąsienica siedzi na mięśniu mojego kciuka. I nie żerowała na szaszłykach tylko siedziała na szklance
Obecnie wcina liście i kwiatostany brzozy. Troche urosła. Ale ciągle jest za mała, żeby coś wywnioskować. Niestety już nie będę miała dostępu do aparatu więc będę mogła ją tylko opisać.
Tak się jej przyglądam i faktycznie przypomina nieparkę...
Akurat tak się składa, że kiedy grilluję sobie nieraz w ogrodzie pod jabłonią to spadają mi z drzewa prosto na stół gąsienice nieparki, stąd to skojarzenie. Ale nie mam zamiaru tego tępić. Nawet jak czasami strzepuję do parasola gąsienice to wszystkie te, które mnie nie interesują przenoszę do swojego ogrodu. Takie sobie nie bardzo kontrolowane introdukcje... Zobaczymy co potem przyleci do samołówki?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum