Wysłany: 2007-05-08, 10:41 Chyba rolnica, ale jaka?
Witam. Dziś w nocy przepoczwarczył mi się motyl. Poczwarka ciemnobrunatna na ziemi. Motyl jasnobrązowy, dość długie nitkowate czułki. Na pierwszej parze skrzydeł jasna plamka okrągła i ciemniejsza plamka nerkowata. Na przednim brzegu skrzydła, bliżej kąta krótka czarna lekko falista linia. Wzór trochę podobny do Agrotis segetum ale ta jest dużo jaśniejsza. Zdjęcie jest beznadziejne, ale lepszego tym "aparatem" nie zrobię.
Z takiej fotki trudno coś powiedzieć, słabo widać motyla, trudno też określić jego rozmiary... Wstępnie typuję Noctua pronuba (pasowałoby, jeśli motyl jest spory), ale nie da się też wykluczyć innych gatunków.
Dziś ją będzie ktoś preparował, więc się dowiem ile ma rozpiętości. Nie miałam zamiaru mierzyć jej dopóki jest żywa. Szkoda mi ją zabijać... Pozdrowienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum