Wysłany: 2007-05-12, 21:15 Proszę o oznaczenie ...
Bardzo proszę o oznaczenie lub potwierdzenie oznaczenia motyli/gąsienicy na zdjęciach. Jasny motyl - czy to może być Cyclophora punctaria? (Rozp. skrzydeł ok. 30 mm, na sośnie, w Gdyni). Gąsienica - dł. ok. 15 mm, na brzozie, w Gdyni. Ciemny motyl - rozp. skr. ok. 20 mm. W Gdyni. Z góry dziękuję. Piotr
Załączam jeszcze jedno zdjęcie tego Eupithecia (nr 92) - chyba nawet ten sam osobnik. Może pomoże w dokładniejszym oznaczeniu (zdaję sobie sprawę, że jest to czasem piekielnie trudno). Przy okazji, kolejny motyl (nr 91) - czy to sówka jakaś? Dziękuję za wszystkie Wasze starania. Piotr
Robi (!) się ciekawie. Też trochę poszperałem, i wg mnie pasują Eupithecia intricata, E. subfuscata i E. satyrata. Czy ktoś jednak potrafi podać jakieś konkretne cechy, co by te trzy gatunki rozróżniały po wyglądzie skrzydeł? Piotr
Satyrata też może być (mówiłam, że te małe szare są wredne ), chociaż ciekawi mnie - jaka konkretna cecha zadecydowała wg Was o przypisaniu motyla do tego właśnie gatunku?
Może nie jakaś konkretna, ale "całokształt" W atlasie Buszki są dobre zdjęcia i porównując ten okaz z fotki z atlasowymi - ten gatunek po prostu mi najbardziej pasuje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum