Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
wabienie na światło
Autor Wiadomość
grzechu

Zainteresowanie grupą: sphingidae
  Wysłany: 2007-04-15, 22:13   wabienie na światło

Witam mam pytanko. Zastanawiam sie jakie efekty mozna uzyskać przy połowie motyli nocnych do lampy naftowej. jesli ktoś z was już łowił w taki sposób, oczywiscie w miejscu gdzie o elektrycznosci mozna tylko pomarzyć to prosze sie odezwać. Pozdrawiam

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-04-15, 22:59   

Szkoda czasu. Za mała moc i za bardzo "żółte" światło. Oczywiście w korzystnych warunkach do każdego światła coś w końcu przyleci, ale w miejscach gdzie nie ma elektryczności lepiej stosować przenośny generator prądowy na benzynę.

grzechu

Zainteresowanie grupą: sphingidae
Wysłany: 2007-04-15, 23:31   

dzięki a ile taka zabawka kosztuje mniej więcej? :oops:

grzegorzb

Zainteresowanie grupą: Noctuidae
Wysłany: 2007-04-16, 09:26   

grzechu napisał/a:
dzięki a ile taka zabawka kosztuje mniej więcej?

mniej wiecej od 800zł "w górę" - jak masz dostęp do samochodu - wybierz się do pierwszego sklepu motoryzacyjnego - kup tzw " lampę kanałową" do samochodu - to nic innego jak świetlówka w plastikowej obudowie - wymień swietlówkę na UV - podłącza się pod gnizadko zapalniczki - kawałek prześcieradła i działa.

Darek 

Zainteresowanie grupą: Motyle Polski, szczególnie moich okolic
Wysłany: 2007-05-15, 14:06   

Myślałem o tej metodzie ale trochę się boję, ze po zakończeniu łowów zabraknie prądu dla rozrusznika.
Czy mógłby ktoś udzielić praktycznych wskazówek jak długo można świecić żeby potem nie wzywać pomocy drogowej? Proste obliczenia (amperogodziny/ampery) chyba nie dadzą wiarygodnej informacji bo akumulatory w samochodach są różne (starsze, nowsze, mniej lub bardziej naładowane…)

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-05-15, 14:17   

Nikt nie jest w stanie powiedzieć, jak długo można świecić z akumulatora - z powodów, o których sam piszesz.
Najlepiej kup sobie inny akumulator, i używaj jako źródło zasilania. Możesz go wtedy wyczerpać "do końca", bez obawy, że nie odjedziesz samochodem. Akumulator w domu (lub najbliższym warsztacie samochodowym) naładujesz i możesz zaczynać od nowa.

Robert Rosa 

Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2007-05-15, 17:31   

Świeciłem na akumulator od malucha i żarówę 95W samochodową (tyż od 126p :lol: ), stary akumulator, ale jeszcze sprawny i naładowany świecił z nią 5h i jeszczenie nie wywalił się do końca...czyli na jedną nockę sterczy spoko.
Powodzenia...aaaa oczywiście ... leciały ... leciały niepowiem hehhee
Nie ma porównania z agregatem i mixem 500W ale zasępczo można.... BTW: agregaty 700W można już nabyć za 400 - 500 zyli w marketach... koledzy tu nasi są bardziej wypasieni i kapryśni, bo ćmy , to już pewnie przez słomkę od drinka łapią :mrgreen: :mrgreen: , dlatego piszą, że min. 800 zyli :lol: :P
Mam taką "jednorazówkę" już od 2 lat i młócę ją bezproblemowo, jedyna wada to może ciężar .. 20 kg, ale i tak jeździ samochodem hehehe
pozdro
aaahhaa... jeszcze jedno... jest b.ekonomiczny taki dwusuw... palimy (0,6 + 1,0) litra na godzinę (on mieszanki, a ja browara :lol: )

Darek 

Zainteresowanie grupą: Motyle Polski, szczególnie moich okolic
Wysłany: 2007-05-16, 14:39   

Dziękuję Wam za dobre rady.
W tej sytuacji muszę się dobrze zastanowić bo cena nowego akumulatora to prawie pół agregatu. Myślę, że zanim dorobię się tej machiny poszukam sobie jakiegoś starego akumulatorka. Tylko jeszcze nie wiem gdzie... :( Może po zapadnięciu zmroku udam się w tym celu na miasto :wink:
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu