Ronnie
Zainteresowanie grupą: Rhopalocera
Wysłany: 2007-05-25, 11:00 Oznaczenie
Witam, proszę o oznaczenie tych motyli, nic nie przychodzi mi do głowy, czy to pospolite gatunki?
DSCF1938.JPG
Plik ściągnięto 78 raz(y) 134.58 KB
DSCF1936.JPG
Plik ściągnięto 87 raz(y) 142.39 KB
Robert Rosa
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2007-05-25, 14:31
1. - Colobochyla salicalis
2. - Callistege mi
... masz możliwości i ...leniuchujesz ... wiesz o czym mówię heee.... przejrzyj sówki dokładnie ... a szybo to znajdziesz
pozdro
Ronnie
Wysłany: 2007-05-25, 17:07
heh dzięki Robercie, żebym chociaż wiedział czy to sówki czy inny rodzaj motyli to bym szukał a jak mam do przeszukanie to wszystko to nie daje rady, można łatwo rozpoznać czy to sówki czy miernikowce czy jakiś tam? Czy trzeba tego na pamięć się nauczyć?
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-05-25, 21:12
Piszesz Ronnie:
Cytat:
żebym chociaż wiedział czy to sówki czy inny rodzaj motyli
W tym jednym zdaniu dajesz nam znać, że nie wiesz co to systematyka. A od niej powinieneś zacząć. Sówki bowiem to nie jest rodzaj motyli. ale rodzina. Zacząć musisz od podstaw systematyki, a gdy będziesz poznawał nowe gatunki, od razu będziesz je umiał "zaszufladkować" do konkretnego miejsca w systematyce. Nie nauczysz się tego od razu, ale masz przed sobą wiele lat nauki. Jeśli się nie zniechęcisz, to dojdziesz do takiej wprawy jak Aneta, Robert, czy Adam - czego Ci gorąco życzę.
_________________ Antek
Ronnie
Wysłany: 2007-05-25, 21:28
bardzo dziękuję Antoni, a jeśli mogę spytać gdzie mogę znaleźć jakieś charakterystyczne cechy każdej z tych rodzin by nauczyć się je rozpoznawać?
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-05-25, 21:50
Odpowiem Ci ogólnie - od tego są klucze do oznaczania owadów. Do motyli są już wydawane od jakichś 50 lat - te pierwsze w zasadzie już są nieaktualne. Nieszczęście w tym, że do motyli nie ukazał się jeszcze klucz do oznaczania rodzin. Jest ich bowiem (tych rodzin) kilkadziesiąt, i klucz wymagałby takich szczegółów i takiej wiedzy, że pewnie nikt by z niego nie korzystał. Ale przynajmniej te niektóre musisz się nauczyć rozpoznawać.
_________________ Antek
Ronnie
Wysłany: 2007-05-26, 09:31
Ale wy macie taką wiedzę i od razu wiecie czy to sówka czy coś innego, więc to kwestia doświadczenia?
Ronnie, mam dla Ciebie radę - przeglądaj sobie często różne albumy i przewodniki entomologiczne, a jeżeli brak Ci literatury, to wchodź na Motyle Europy i tam oglądaj zdjęcia czy miniaturki. Nie musisz się uczyć na pamięć co należy do jakiej rodziny, zwyczajnie po pewnym czasie zaczniesz kojarzyć - a to ogólny pokrój motyli, a to poszczególne, charakterystyczne gatunki... Właśnie tak - oczywiście między innymi, bo kontakt z "żywym materiałem" też jest potrzebny - zdobywa się doświadczenie.
Ronnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum