Proszę o potwierdzenie bądź poprawienie moich oznaczeń, a tam gdzie ich nie ma, o zidentyfikowanie motyli. 250 - rozp. ok. 20 mm - nie wiem - może z rodziny Tortricidae?. 251 - rozp. ok. 40 mm - nie wiem. 254 - Xanthorhoe montanata. 255 - nie wiem. rozp. ok. 20 mm. 257 - Pareulype berberata. 259 - Jakiś gatunek z rodzaju Eupithecia ? Rozp. ok. 30 mm. Dziękuję z góry. Piotr.
X. montanata i P. berberata dobrze. 250 - zwójka, Orthotaenia undulana. 251 - Paradarisa consonaria. 259 - no Eupithecia, tylko który? Będzie niełatwo, bo drań na dodatek zlatany... może E. intricata? 255 - jakiś Crambidae, zostawiam go Adamowi i Robertowi
Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Pytanie do Adama: jeśli z tego ujęcia (255) nie da się nic pewnego powiedzieć, to z jakiego byłaby łatwiejsza identyfikacja? Czy może pewne części owada - np. głowa - powinny być ostrzejsze, bo tu leży "klucz" do diagnozy? Proszę o radę. Piotr.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum