Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-06-02, 15:08
Czerwończyk to zapewne Lycaena tityrus. Jeśli chcesz, by Ci oznaczać modraszki, warto, byś robił dodatkowe zdjęcia spodu skrzydeł. Tam są istotne cechy taksonomiczne. Bez znajomości spodu będziesz miał zawsze informację - być może, zapewne, chyba itp.
Środkowy motyl to Chiasmia clathrata, a dolny Ematurga atomaria.
Czerwończyk, o ile się nie mylę, to Lycaena tityrus (samica). Łatwiej jest oznaczać czerwończyki (nie mówiąc o innych Lycaenidae) po deseniu na spodniej strony skrzydeł - deseń tam jest inny u każdego gatunku czerwończyka, przynajmniej na tych, co występują w Polsce. Pozostałe fotki to Chiasmia clathrata (samica) (biało-żółtawa w kratkę) i Ematurga atomaria (samiec) - oba z rodziny Geometridae, czyli miernikowce. Piotr. PS. Widzę, że z Antkiem napisaliśmy jednocześnie!
podczas wczorajszego wypadu latało dużo modraszków ale w większości były to ikary: np.:
hippothoe (?)
tityrus (?)
i na koniec chyba alciphron
a co do oznaczania modraszków to wiem że najlepiej jest mieć obie strony skrzydełek ale nie jestem pewien czy one o tym wiedzą bo nie są skłonne by pozować z obu stron
głównie mam trudności z odróżnianiem alciphrona od hippothoe gdyż atlas którym się posługuje może i pokazuje ładne i dokładne zdjęcia, za to barwy na moich zdjęciach inaczej wychodzą, raz mocniej raz słabiej, zależy jak słońce padnie...
Ostatnio zmieniony przez SiejeOwies 2007-06-03, 09:45, w całości zmieniany 2 razy
1 to rzeczywiście ikar, 2 - raczej L. hippothoe, 3 - samica tityrusa, 4 - tu bym się zgodziła, że alciphron.
Robert Rosa
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2007-06-02, 19:11
larva napisał/a:
Ten czerwończyk to nie tityrus ale L. hippothoe.
Pozdr
Janusz
nie wiem , czy zdążyłeś zwrócić uwagę na układ plam przy zewnętrzym brzegu skrzydła przedniego... u hippothoe plamy są ułożone wzdłuż linii krzywej, a u tityrusa (od góry): 3 plamy - odsadzka - 2 plamy - odsadzka - 2 plamy ... a więc koledzy mieli rację: samica tityrusa
PS.: odsadzka - to aki termin budowlany hehehheheee
pozdro
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum