Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Następna partia nienzanych ...
Autor Wiadomość
Peter Senn 

Zainteresowanie grupą: motyle dzienne
Wysłany: 2007-06-03, 17:02   Następna partia nienzanych ...

Różne gatunki już potrafię oznaczać prawidłowo, ale te na zdjęciach jeszcze nie, więc proszę naszych ekspertów o pomoc. 261 - chyba miernikowiec, może z rodzaju Idaea? rozp. ok. 35 mm; 262 - jakieś maleństwo, co znalazłem na ścianie - dł. skrzydła ok. 10 mm; 264 - jakaś sówka ? 266a - nie wiem - rozp. ok. 45 mm; 267 - nie wiem. Dzięki z góry. Piotr

267 Gd-Ol Dol Rad CF33.JPG
Plik ściągnięto 55 raz(y) 96.41 KB

266a 3.6.07 Gdy-Chw CF34.JPG
Plik ściągnięto 59 raz(y) 147.25 KB

264-07 2.6.07 Gdy-Chw CF34.JPG
Plik ściągnięto 54 raz(y) 128.92 KB

262-07 2.6.07 Gdy-Chw CF34.JPG
Plik ściągnięto 58 raz(y) 127.86 KB

261-07 2.6.07 Gdy-Chw CF34.JPG
Plik ściągnięto 59 raz(y) 136.96 KB

Catocala
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Noctuidae
Wysłany: 2007-06-03, 19:34   

261 - Plagodis pulveraria. 264 - sówka, Hadula trifolii. 266a - Peribatodes rhomboidaria. 262 - chyba coś z Crambidae, zostawiam to naszym specom od mikrusów. 267 - oznaczanie mierników od spodu jest jeszcze gorsze niż oznaczanie szarych Eupithecii 8) Ja pasuję, ale może znajdzie się ktoś odważny :wink:

Adam Larysz 

Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2007-06-03, 21:34   

262 - to Evergestis forficalis, zaś 266a to mi sie widzi jako H. punctinalis.

I taka mała prośba Piotrze - przed wysłaniem na forum przycinaj zdjęcia, szczególnie małych okazów i tych robionych z wiekszej odległości, bo muszę często Twoje zdjęcia zoomować :wink: żeby coś zobaczyć, a wtedy jakość drastycznie spada.

Peter Senn 

Wysłany: 2007-06-04, 07:30   

Serdeczne dzięki za odpowiedzi. Postaram się na przyszłość przycinać zdjęcia.
Mam prośbę do Catocali i Adama: czy moglibyście uzasadnić oznaczenia zdjęcia nr 266a? Porównałem opisy i zdjęcia Peribatodes rhomboidaria z Hypomecis punctinalis na str. K Jonki. Może rzeczywiście bardziej pasuje H. punctinalis, choćby ze względu na czas pojawu (H. punctinalis już może być, natomiast P. rhomboidaria dopiero pod koniec czerwca), wielkość - rozpiętość skrzydeł mojego okazu bardziej pasuje do H. punct. (jest większy niż drugi gatunek), i miejsce pojawu (H. punct. jest znany z woj. pomorskiego, a rekordy stąd dla P. rhomb. są b. stare). Również z wyglądu, może bardziej pasuje H. punctinalis. Niemniej jednak, czy jest jakaś cecha (lub są jakieś cechy) desenia skrzydeł, która definytywnie rozróżniają jednego gatunku od drugiego? Byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki w tym kierunku. Piotr.

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-06-04, 10:44   

Wg klucza do miernikowców, istotna różnica między tymi gatunkami jest następująca:
Cytat:
Na skrzydle przednim lub tylnym ciemna, owalna plamka środkowa, w środku jasno wypełniona.
I w tej tezie mieści się m. in. H.punctinalis.
Antyteza:
Cytat:
Na skrzydłach brak plamki środkowej, albo nie jest ona jasno wypełniona.
I tutaj m.in. mieści się P.rhomboidaria.
Oczywiście nie będę cytował całego klucza, ale na tym oparł swoje oznaczenie Adam.
Co do czasu występowania P.rhomboidaria, to strona Motyle Europy podaje dla tego gatunku jedno pokolenie. Tymczasem na południu Polski występują regularnie dwa pokolenia, i gatunek ten u mnie latał już początkiem maja.

Catocala
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Noctuidae
Wysłany: 2007-06-04, 12:04   

Hyhy, tym razem ja muszę sobie chyba sprawić nowe okulary :wink: Adam ma rację, 266a to H. punctinalis.

Peter Senn 

Wysłany: 2007-06-04, 18:40   

Serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Mój okaz rzeczywiście ma te środkowe plamki jasno wypełnione, a więc definitywnie H. punctinalis. Skoro jest mowa o kluczach - chodzi, jak sądzę, o te wydane ongiś przez PTE - gdzie można je dostać, choćby do Geometridae i Noctuidae? Czy istnieją w formie PDF, na przykład? Pozdrawiam. Piotr

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-06-04, 21:22   

Nowo wydawane klucze, a także niektóre archiwalne można zakupić w Bibliotece PTE we Wrocławiu. Klucze do miernikowców (3 zeszyty) wychodziły w latach 1960-1966, więc raczej nie będą dostępne. Sówki zaczęły się ukazywać jeszcze wcześniej (1956), i wydano dotąd 6 zeszytów ale trochę jeszcze brakuje do kompletu. Poza tym wiele się od tego czasu zmieniło w systematyce sówek.
Czy są w formie PDF - nie wiem. Mam oryginały, i nie szukałem.

Odpowiedz do tematu