Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Poszukiwane nowe nazwy łacińskie albo polskie dla motyli
Autor Wiadomość
modliszqa 

Zainteresowanie grupą: motyle dzienne
  Wysłany: 2005-08-17, 14:41   Poszukiwane nowe nazwy łacińskie albo polskie dla motyli

Witam :)
Mam pewien problem . Chciałam sama oznaczyć moją gąsienice, i poszukałam podobnych do niej w atlasie Heintza ... Aby porównać je do fot wpisywałam w wyszukiwarkę na stronie Motyle Europy nazwy z tegoz atlasu. Niestety, nazwy łacińskie uległy zmianie . Natomiast nie wszystkie nazwy polskie chciały się wczytać .... Podam przykład - wpisując Paśnik wyskakiwała mi informacja, że nie znaleziono, jeżeli wpisałam drugi człon np komosiak (bez paśnik ) wyszukiwarka mi znajdowała paśnika komosiaka .... (piszę z pamięci nazwy, bo nie mogę teraz sprawdzić ) . U Heintza jest sporo paśników, ale wiele z nich nawet po wpisaniu drugiego członu nie udało mi się zobaczyć. A teraz meritum - kto z Państwa może mi powiedzieć gdzie znajdę ( o ile jest) jakas publikacja nt zmiany w nazwach łacińskich, wtedy chyba łatwiej mogłabym odnaleźć moje gąsienice.

Pozdrawki j.

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2005-08-22, 19:25   

Jolu!
Z wyszukiwaniem synonimów zawsze były problemy. Aktualne łacińskie nazwy ustala Międzynarodowa Komisja Nomenklatury Zoologicznej (skrót angielski ICZN) z siedzibą w Londynie. Z wydawnictw polskich poleciłbym Ci książkę autorstwa prof. J.Buszki i prof. J.Nowackiego " The Lepidoptera of Poland - A distributional Checklist" Książka ukazała się w 2000 roku nakładem P.T.Ent. i być może będzie jeszcze dostępna w Bibliotece P.T.Ent. we Wrocławiu. Są w niej wg mnie najaktualniejsze nazwy łacińskie. Polskie nazwy możliwie aktualne są w pracy prof. J.Buszki " Atlas motyli Polski" Ukazały się dotąd trzy tomy. Czwarty (Noctuidae) jest w opracowaniu.
A.K.

Odpowiedz do tematu