Ronnie
Zainteresowanie grupą: Rhopalocera
Wysłany: 2007-06-10, 19:13 Co to za modraszek
Witam, proszę o pomoc w oznaczeniu tego modraszka, może to polyommatus coridon?? Albo po prostu zlatany jakiś pospolity Polyommatus Icarus nie wiem prosze o pomoc
Ronnie
Wysłany: 2007-06-11, 19:46
Dzięki za zidentyfikowanie przy okazji możecie zaspokoić moją ciekawość? ::
Możecie powiedzieć po czym rozpoznajecie, że to Ikar, oraz co to znaczy forma mariscolore?
Mariscolore to w zasadzie podgatunek, nie forma - charakteryzuje się właśnie silnym niebieskim nalotem na skrzydłach u samic. Jednak motyla z tego postu nie określiłabym jako mariscolore - po pierwsze dlatego, że to podgatunek występujący chyba tylko w Irlandii i części W. Brytanii, po drugie - okaz z fotki ma zbyt słabo jak na mariscolore rozwinięte pomarańczowe plamki brzeżne na przednich skrzydłach (można porównać z tym okazem).
A co do rozpoznawania ikara - cóż, myślę że to po prostu kwestia opatrzenia
Korydon a Twój ikar - tu najłatwiej rozróżnić po kolorze, korydon jest srebrzystoniebieski, taki odcień wpadający w turkus, podczas gdy ikar - wyraźnie błękitny. No i u samca coridona nie uświadczysz tych pomarańczowych plamek brzeżnych na wierzchu skrzydeł.
Ronnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum