Wysłany: 2007-06-18, 18:12 Proszę o sprawdzenie ...
Proszę o sprawdzenie moich oznaczeń i o oznaczenie tych motyli, które nie umiałem sam zidentyfikować. 357 - Crambus pratella, 363a - Scopula marginepunctata (a może Idaea sp.?) (Przepraszam za kiepskie zdjęcie), 365 - Pediasia luteella (Crambinae), 366 - Idaea aversata ab. remutata, 367 - Jakaś odmiana Spilosoma sp., - nie mogłem nigdzie znaleźć zdjęcia podobnego okazu. 368 - mały miernikowiec - rozp. ok. 18 mm - błyszcząca górna powierzchnia skrzydeł, 369a - Peribatodes sp.? Hypomecis sp.? 371 - większy miernikowiec - rozp. ok. 25 mm - może Idaea sp.? Zawsze bardzo cenię fachowe odpowiedzi i porady udzielone na tym forum. Przy okazji, proszę rzucić okiem na moje posty z 12 i 15 czerwca. Zostały one bez odzewu. Dziękuję z góry za pomoc. Piotr
367 - Leucodonta bicoloria
369 - H. punctinalis
368 - najprawdopodobniej Scopula sp. - obtarty trochę, jakoś nie mam pomysłu na gatunek... Może S. nemoraria?
371 - Idaea, g mnie I. straminata
363 - powiedziałabym, że Idaea sericata
Wachlarzyki zostawiam innym chętnym
Dziękuję Catocale za poważną odpowiedź. Jeśli chodzi o 371, przy bliższych oględzinach, sklaniam się jednak do tego, że jest to kolejny egzemplarz Idaea adversata. Z porównania na stronie lepidoptera.pl opisów I. straminata i I. adversata wynika, że drugi gatunek ma czarne punkciki na końcach żyłek, a u pierwszego tych punkcików brak. Okaz na 371 (trochę zlatany) właśnie ma trochę tych punkcików. Czy jednak istnieją okazy I. aversata bez kropek na komórkach (cell spots)? Pozdrawiam. Piotr
Też na początku obstawiałam 371 jako aversata, i właśnie brak plamek skłonił mnie jednak ku straminata. Jednak przejrzałam dziś moje mierniki i faktycznie zdarzają się okazy ze zredukowanymi plamkami. Poza tym Twój okaz jest, jak sam zauważyłeś, dość poobcierany - nie można wykluczyć, że plamki miał, ale łuski uległy zatarciu. Dlatego zgodzę sie - to raczej aversata. Takie są uroki oznaczania ze zdjęć
Bardzo dziękuję Catocali i Adamowi za odpowiedzi. Cieszę się, że potrafię już niektóre okazy z moich zdjęć samdzielnie i prawidłowo oznaczać. Ale jest to wiedza zdobyta także dzięki Wam. Adamie, mógłbyś jeszcze spojrzeć na zdjęcia z moich postów z 12 i 15 czerwca (Kolejne mikrusy, Maleństwa z Gdyni)) - nikt jeszcze nie odpowiedział, i chciabym wiedzieć, czy tamte wachlarzyki dobrze oznaczyłem. Pozdrawiam. Piotr
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum