zygaena loniceare2 - prawdopodobnie Z. viciae
zygaena loniceare1 - wygląda na Z. angelicae
oligia strigilis1 i 2 - dobrze
zwójka - nie mam pomysłu
lacanobia w-latinum - raczej L. thalassina
apamea unanimis - nie jestem pewien, nie znam tego gatunku.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-06-20, 09:30
Co do tej zwójki "nieznany IT", to być może jest to Clepsis lindebergi ,ale musiałby to przeanalizować jakiś fachowiec. A sówka A.unanimis raczej na pewno nie jest tym gatunkiem. Bardziej mi przypomina jakiś nietypowo wybarwiony okaz z rodzaju Diarsia.
Zgadzam się z Antkiem, "unanimis" to na pewno nie A. unanimis - ten okaz mi też najbardziej przypomina jakąś Diarsię.
Robert Rosa
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2007-06-20, 15:41
Kwiczala Antoni napisał/a:
Co do tej zwójki "nieznany IT", to być może jest to Clepsis lindebergi ,ale musiałby to przeanalizować jakiś fachowiec.
fachowcem nie jestem, ale a zwója ma jednak deseń na skrzydłach...problem w tym, że fota była robioma pewnie z błyskiem i wyszło "płasko"... mnie bardziej pasuje Clepsis steineriana, ale jeszcze ze 3 pewnie by pasowały
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-06-20, 22:30
Być może nie C.lindebergi Robercie, ale na pewno nie C.steineriana. Pozwalam sobie dołączyć zdjęcia obu tych gatunków do porównania.
C.lindebergi z pracy U.Parentiego "A Guide to the Microlepidoptera of Europe", a C.steineriana z pracy J.Razowskiego "Die Tortriciden Mitteleuropas".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum