Ronnie
Zainteresowanie grupą: Rhopalocera
Wysłany: 2007-06-23, 13:47 Jeszcze jeden
Witam
Wiem że to może być irytujące, ale tego motyla nie znalazłem w modraszkach, ani ogończykach, może źle szukałem, proszę o pomoc w jego oznaczeniu.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-06-23, 14:08
Oj Ronnie, Ronnie, przecież to Neozephyrus quercus. Jak Tyś go szukał?
_________________ Antek
Ronnie
Wysłany: 2007-06-23, 14:35
sam nie wiem Antku, ale dzięki za szybką odpowiedź.
Przy okazji, chciałbym prosić o kilka informacji na temat tego gatunku. Na stronie Krzysztofa Jonko przejrzałem obserwacje, i zauważyłem że nikt nie widział tego motyla w południowej i południowo wschodniej części Polski. Niedługo wybieram się w Pieniny i chciałbym zobaczyć, zrobić kilka fotek oraz poobserwować trochę tego motyla. Bardzo mnie zaciekawił, byłbym wdzięczny za jakieś informacje na temat tego gatunku.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-06-23, 22:38
No to zobacz tu: http://www.lepidoptera.pl...=159&country=PL
Przecież ten gatunek był wszędzie w Polsce notowany.
Gąsienica żeruje na dębach, więc musisz go szukać tam, gdzie one rosną. U mnie lata nawet w ogrodzie, choć do najbliższych dębów mam ze 150 m.
_________________ Antek
Ronnie
Wysłany: 2007-06-24, 09:32
A ja mam dęby w ogrodzie, a motyla jak nie ma tak nie ma. Czytałem że lata w koronach drzew, a może można go jakoś przywabić?
Czasem przylatuje do światła - poważnie. A w dzień - głowa do góry i wypatrywać go wyżej, bo rzadko schodzi na ziemię - najczęściej go widuję na różnych baldaszkowch jak się pożywia.
Ronnie
Wysłany: 2007-06-24, 09:47
Wielkie dzięki, poszukam
Robert Rosa
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2007-06-24, 15:42
najprędzej go znajdziesz zadzierając głowę w górę, bo lata przewarznie na wysokości 2-5 m w okolicy dębów (najczęściej zakrzaczenia dębowe, lub nasłoniecznione skraje lasu z udziałem dębów), często przesiaduje na liściach i wygrzewa się, poza baldaszkowatymi lubi odwiedzać ostrożenie, osty i wiele innych roślin kwitnących na "czerwono" w pobliżu wilgotnych rowów melioracyjnych ale zawsze w okolicy muszą być dęby lub krzaki dębiny...
BTW: w okolicach Lublina jest na 100% tylko zauważyć go trzeba
Ronnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum