Wysłany: 2007-06-20, 15:24 Czy będzie z tego motyl? >5 dni?
Nie znam się na motylach ani na gąsienicach. Znalazłam jedną w sałacie i postanowiłam hodować żeby zobaczyć co z niej wyrośnie. Czy to jest wogóle gąsienica jakiegoś motyla? Jeśli tak to pewnie jakiś bielinek?
gąsi.JPG Moje "znalezisko"
Plik ściągnięto 120 raz(y) 52.77 KB
Ostatnio zmieniony przez weja 2007-06-29, 20:03, w całości zmieniany 4 razy
Pasowałaby mi tu Xestia triangulum, ale musiałaby to być mocno spóźniona gąsienica, co najmniej o dwa tygodnie... Jednak to zdecydowanie sówka. Najlepiej ją pohoduj i zobaczymy co z tego wyrośnie
Choduję gąsienice tej sówki która jest na zdjęciu wyżej. Do tej pory normalnie jadła i wydalała bardzo dużo odchodów. Wczoraj mało zjadła ale była bardzo aktywna i spacerowała po całym pojemniku. Dzisiaj nic nie jadłą i nie rusza się, zrobiła się bardzo mała jakby uschła. Wyciągnęłam ją i dopiero po dotknięciu posówek drgnęła ale tak to nic. Przewracam ją na boki a ona nie reaguje. Czy ona zdycha? Dlaczego przestała jeść, skoro nie jest w kokonie?
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-06-23, 22:27
Sówki nie robią żadnych "kokonów", to raczej cecha pawic, barczatek itp. Sówki na ogół przepoczwarczają się w ziemi, a Ty jej ziemi do hodowlarki nie dałaś, więc próbuje "bez". W żadnym wypadku nie rób jej takiej "gimnastyki", bo faktycznie zdechnie. Najprościej by było, jak do małego słoika dasz na dno 2 cm ziemi (wilgotnej), położysz ją na tą ziemię, i przykryjesz listkiem np.babki. Tak ją zostaw kilka dni w spokoju, to się przepoczwarczy.
Nasypałam jej ziemi i pokropiłam trochę wodą i połozyłam ją na tej ziemi. Mam ją zakopać czy coś? Ona zrobiła się cała brązowa i jest jakby w kokonie. Jak ją przenosiłam to doknęłam przez przypadek i poruszyła się. Boje się, że taka strata energetyczna źle wpłynie na jej rozwój. Ile może trwać to przepoczwarzanie? I czym żywią się dorosłe sówki?
Z góry dziękuję.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-06-24, 23:30
Nie musisz jej zasypywać ziemią, ale daj słoik do ciemnego miejsca (np. zamknij w szafce). Przepoczwarczenie trwa zwykle 2-3 dni (sam proces jest oczywiście krótki, kilkanaście minut, ale przygotowanie do niego dłuższe, bo wymaga znacznej "reorganizacji" wewnątrz ciała gąsienicy). Sówki (jako imago) odżywiają się jak inne motyle nektarem kwiatów, ale po wylęgu i zrobieniu zdjęć radzę Ci ją wypuścić - sama sobie znajdzie pożywienie (no chyba że zabierasz się do robienia kolekcji).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum