Wysłany: 2005-11-25, 22:29 Znalazłem Motyla w domu [motyle wampiry ( przyp. red.)]
Prosze o porade bo nalazłem motyla w domu jest ciemny z jasnym brązowym kolorem na obrzeżach skrzydeł?
Czy powinienem go wygonić z mieszkania? Czy jest Nieszkodliwy ?
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2005-11-26, 15:03
Na podstawie tak enigmatycznego opisu nikt Ci tego motyla nie oznaczy, można jedynie zgadywać, bo w Polsce występuje około 3160 gatunków motyli! Napisz choć jak jest wielki, czy ma skrzydła ułożone pionowo nad ciałem, czy położone dachówkowato, jak ćmy( tzn. czy widać jego spód, czy wierzch skrzydeł?). Czy "w domu" to znaczy w ogrzewanym pokoju, czy np. w piwnicy lub na strychu? I co to znaczy ciemny? (ciemnozielony, ciemnobrązowy, ciemnoszary itp.)
Wysłany: 2005-11-26, 15:49 Re: Znalazłem Motyla w domu
gawix napisał/a:
Czy jest Nieszkodliwy ?
jezeli jest to motyl wampirystyczny to moze w nocy wyssac krew z domownikow
a tak na powaznie to najlepiej zanies go gdzies gdzie ebdzie mial chlodno ale nie mrozno tak jak na dworzu
i dokladniej opisz jak on wyglada..
jezeli jest to motyl wampirystyczny to moze w nocy wyssac krew z domownikow
A żebyś się nie zdziwił! Wszyscy słyszeli o nietoperzach wampirach, ale są też motyle żywiące się płynami zwierzęcymi! Mają z reguły mocniejsze ssawki, ale raczej nie są w stanie same przebić skóry ofiary - korzystają z naturalnych ran itp (potrafią wepchnąć ssawkę pod powiekę i wysysać płyn tam się znajdujący - tzw Lakrymofagia, np. Lobocraspis griseifusa z Azji).
Wyjątkiem są np 2 gatunki Noctuidae, których ssawka ma liczne wzmocnienia, a nawet kolce: u Ophiusa tirhaca służy do przebijania skórki owoców, zaś u Calyptra minuticornis służy do przebijania skóry i picia krwi!
Co prawda nie występują one w naszej strefie klimatycznej (głównie w tropikach), ale warto wiedzieć że istnieją...
Nistety wielu nazw gatunkowych nie pamiętam, ale wiem że jest o tym świetna praca licencjacka na U.Wr autorstwa mojej znajomej - Izy Szeląg. Jak komuś zależy na tej pracce to dajcie znać - mógłbym uzyskać do niej dostęp.
Natomiast tutaj, na stronie dot. parazytologii:
http://www.k-state.edu/pa.../625arth42.html
można znaleźć parę słów o Calyptrze i innych motylach, o których pisał Sławek (strona w jęz. angielskim).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum