Wysłany: 2007-06-30, 19:55 Kilka z ugoru pod lasem :)
Witam,
wszystkie motyle poniżej sfotografowałam wczoraj, 29.06. Część udało mi się oznaczyć, przedstawiam te do których mam wątpliwości albo brak mi pomysłu. Będę wdzięczna za pomoc w oznaczeniu (po raz kolejny).
Mam jeszcze pytanie - na co trzeba zwracać uwagę przy bielinkach? Chciałabym nauczyć się je oznaczać żeby nie zaśmiecać znów forum
Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za wyrozumiałość.
Agata
MOTYL 1 - myslę ze karłątek z rodzaju Thymelicus (ale który?)
MOTYL 2 - ?
MOTYL 3 - jakiś inny karłątek?
MOTYL 4 - Colias hyale (Szlaczkoń siarecznik) ?
MOTYL 5 - Maniola jurtina ?
Ronnie
Zainteresowanie grupą: Rhopalocera
Wysłany: 2007-06-30, 20:52
Motyl 2 - Ematurga atomaria
Motyl ostatni - Maniola jurtina
według mnie
1 - rzeczywiście Thymelicus, ale czy sylvestris czy lineola, trudno powiedzieć. Sylvestris różni się tym, że spód czułek jest koloru pomarańczowego (w sprzyjających warunkach widać nawet gołym okiem), a u lineola ten kolor jest czarny. To jest cecha rozrózniające te dwa gatunki. 3 - Ochlodes venatus (sylvanus). W porównaniu z nr 1, ten ma wprawdzie pomaranćzowe końcówki czułek, ale za to ma inny deseń na skrzydłach przednich, i jest nieco większy. 2 i 5 dobrze oznaczone przez Ronnie'ego. A szlaczkonia zostawiam bardziej doświadczonym. Piotr.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum