Bardzo proszę o potwierdzenie lub poprawienie moich oznaczeń, i o oznaczenia tych motyli, tam gdzie mam jeszcze braki w wiedzy. 487 - Catorhoe cuculcata. 489 - nie wiem - rozp. ok. 20 mm. 490 - Colocasia coryli. 496 - Cabera pusaria. 500 - nie wiem - rozp. ok. 25 mm, może Eupithecia? Serdecznie dzięki z góry. Piotr.
Serdecznie dziękuję za szybką odpowiedź. Czy 487 nie jest jednak Dysstroma citrata?Spojrzałem na stronę lepidoptera.pl i w Galerii gatunku D. citrata znalazłem jedno zdjęcie okazu bardzo podobnego do mojego. Wg tej samej strony D. citrata wprawdzie dopiero zaczyna pojawiać się gdzieś w połowie lipca. Niemniej jednak, napotkałem inne gatunki, jednoznacznie oznaczone, występujące przed lub po okresie pojawu podanym tam. Wiadomo, wszystko w przyrodzie jest możliwe, tym bardziej w dobie globalnego ocieplenia. Czy można te daty/okresy pojawu traktować tak dosłownie? Piotr.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-07-01, 11:32
Uważam, że Catocala ma rację. To D.truncata. Elementem pozwalającym rozróżnić oba gatunki jest u citraty rudobrązowa przepaska pomiędzy polem nasadowym i polem środkowym skrzydła przedniego, jaśniejsza od obu pól. U truncaty oba pola się zlewają, bo owa przepaska jest koloru sąsiadujących pól. (J.Buszko - Atlas motyli Polski)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum