Wysłany: 2007-06-27, 20:56 Kilka motyli z gor i nie tylko
Witam,
zebralo mi sie znow kilka motyli
Niektore probowalam oznaczyc - prosze o potwierdzenie
co do innych w ogole nie mialam pomyslu - uprzejmie prosze o oznaczenie, jesli sie da...
Z gory dziekuje i serdecznie pozdrawiam,
Agata
MOTYL 1 - mysle ze Erebia, ale jaka? (Tatry Wysokie)
MOTYL 4 - modraszek spotkany w Tatrach Bielskich - nie wiem ktory to?
MOTYL 5 - jak wyzej, inny osobnik, to chyba ten sam gatunek?
MOTYL 6 - Tatry Bielskie, nie mam pojecia co to, nie mam zdjecia wierzchu skrzydel niestety
MOTYL 7 - bielinek kapustnik czy bytomkowiec? (Tatry Wysokie)
i ostatni MOTYL 8 - bez pomyslu, TatryWysokie
Ronnie
Zainteresowanie grupą: Rhopalocera
Wysłany: 2007-06-27, 21:39
Motyl 1 według mnie Lasiommata maera, Motyl 2 to chyba Erebia euryale, Motyl 3 Issoria lathonia masz rację.
Jak zwykle zaznaczam, żeby poczekać na potwierdzenie lub odrzucenie moich oznaczeń przez ekspertów.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-06-27, 22:16
1 - Lasiommata maera
2 - Erebia. W grę wchodzą 2 gatunki: ligea i euryale. Niestety nie widać spodu. Na euryale jest może trochę za wczesnie, ale tegoroczna wiosenna temperatura sprawia wiele niespodzianek.
3 - Issoria lathonia
4,5 - Cyaniris semiargus
6 - Ochlodes venatus
7 - Pieris napi bądź P.bryoniae. (na pewno nie kapustnik)
8 - za bardzo zlatany, by go pewnie oznaczyć. Być może Mesoleuca albicillata
Przykro mi bardzo, ale nie ma racji. Nie mozna sie opierać jedynie na kilku plamkach, które i tak układają się różnie -modrachy zmienne są. Zwróć uwagę na kilka innych istotnych szczegółów charakteryzujących minimusa. Dodatkowa plamka przy wewnętrzym brzegu tylnego skrzydła, bardziej prosta linia ułożona z plamek na przednim skrzydle, plemki bardziej podłużne niż okrągłe. To cechuje minimusa. Widziałem minimusa i semiargusa dziesiątki razy stąd wiem, że są zmienne.
Też mam duże wątpliwości co do identyfikowania modraszków wg linii przeprowadzanej przez plamki. Zresztą we wcześniejszym wątku - również dotyczącym rozróżnienia między minimusem a semiargusem - Adam pokazał zdjęcia obu gatunków, które ewidentnie przeczą tej regule.
Semiargus i minimus maja tak charakterystyczne cechy identyfikacyjne,że nie rozumiem, jak doswiadczeni entomolodzy moga mieć problem z odróżnieniem obu tych gatunków. Przecież maja nawet inne nazwy rodzajowe.
Wysłany: 2007-07-01, 23:09
Piszesz Ramidon:
Cytat:
Semiargus i minimus maja tak charakterystyczne cechy identyfikacyjne
Owszem, ale podstawowa cecha, tj wielkość na zdjęciach nie może być oceniona. Natomiast podane przez Ciebie cechy są na ogół nieprawdziwe. Piszesz:
Cytat:
Dodatkowa plamka przy wewnętrzym brzegu tylnego skrzydła
Obejrzyj sobie zdjęcie Adama z semiargusem (dołączam je do tego postu) - też jest dodatkowa plamka, więc co to za dowód. Piszesz:
Cytat:
plemki bardziej podłużne niż okrągłe.
Obejrzyj rysunek z klucza dla semiargusa - te plamki też są bardziej podłużne niż okrągłe. Wystarczy, że jeden semiargus ma taką cechę, a teza nie jest prawdziwa. Piszesz:
Cytat:
bardziej prosta linia ułożona z plamek na przednim skrzydle
I to jest prawda. Ale zauważ, że na obu prezentowanych przez Agatę zdjęciach linia z plamek jest równoległa do brzegu zewnętrznego skrzydła, a ten brzeg na pewno nie jest prosty, ale łukowaty. To, że plamki wydają się leżeć w linii prostej, to cecha skrótu perspektywicznego, bo oba motyle są fotografowane pod znacznym kątem (zobacz na brzeg zewnętrzny lewego skrzydła na fotografii "motyl 5" - też wydaje się prosty, a nie jest). Piszesz:
Cytat:
Przecież maja nawet inne nazwy rodzajowe.
To prawda, ale różne nazwy rodzajowe niekoniecznie są związane z wyglądem zewnętrznym. Często decydują inne cechy, np. budowa aparatu kopulacyjnego. Na pewno słyszałeś co to jest konwergencja. Oczywiście oba motyle powinny należeć do różnych rodzajów - tego nie kwestionuję.
Jeśli do tego dodać, że Cupido minimus w Tatrach nie występuje (Krzywicki), a motyle Agaty pochodzą z Tatr, to sprawa wydaje się faktycznie skomplikowana i istnieje problem z ich odróżnieniem na przedstawionych zdjęciach, bez względu na to, czy Ci się to wydaje zrozumiałe, czy nie.
Obejrzyj sobie zdjęcie Adama z semiargusem (dołączam je do tego postu) - też jest dodatkowa plamka, więc co to za dowód.
Chodzi mi o drugą plamkę (opisałem ja jako dodatkową, ponieważ typowy semiargus jej nie ma, co zresztą dobrze widać na zdjeciu Adama).
Rysunki z podręcznika pana Krzywickiego, na podstawie których opierasz się w identyfikacji, nie są dowodem na identyfikację. Teorię tą kładzie na łopatki zdjęcie (zamieszczone poniżej) z jednej ze stron internetowych opisane jako C.minimus (prawidłowo)
Poza tym ciemna plamka przy zewnętrznym brzegu tylnego skrzydła jest dosyc charakterystyczna dla minimusa (widać dobrze o czym piszę na pierwszym zdjęciu u samca). U semiargusa tej plamki nie ma (jedynie gatunki południowoeuropejskie w tym miejscu mogą mieć plamkę, ale pomarańczową.
Cechy, które opisałem wystarczą mi do identyfikacji motyla ze zdjęcia Agaty.
Nadmienię jeszcze, że w odróżnieniu od pana Krzywickiego widziałem osobiście kilka Cupido minimus w Tatrach Polskich.
Wysłany: 2007-07-02, 18:12
Czasem trudno Cię zrozumieć. Piszesz o „dodatkowej, drugiej plamce” u minimusa nie podając precyzyjnie jej lokalizacji. Być może chodzi Ci o plamkę w komórce środkowej tylnego skrzydła? Jeśli się mylę, to mnie popraw.
Jeśli tak, to masz sporo racji. Plamka ta wprawdzie nie może być cechą determinacyjną, bo występuje tylko u około 60% minimusów (tak jest w moim zbiorze), ale faktycznie nie ma jej u żadnego semiargusa.. Można by więc przyjąć, że jeśli już jest, to motyl należy do C.minimus (myślę, że o to Ci chodziło).
Piszesz o „teorii kładzionej na łopatki”. Ja się do tej teorii w ostatnim poście nie odwoływałem. Faktycznie bowiem cofnięcie drugiej plamki ku nasadzie skrzydła w przepasce jest różne, choć na ogół zawsze większe niż u semiargusa ( ale „na ogół” to nie dowód).
Ciekawi mnie też gdzie i w jakim terminie spotykałeś minimusa w Tatrach. Ja w Tatrach bywam dopiero we wrześniu, więc nie mam szans go spotkać, ale Krzywicki bywał tam bardzo często, a z postu Agaty wynikałoby, że w Tatrach Bielskich rzadki nie jest..
Potwierdzam, ze nie byly rzadkie - jednego dnia najpierw spotkalam tylko 2, ale pozniej w naslonecznionym miejscu na stoku napotkalam cale stadko (co najmniej 10 okazow).
Nie sadzilam, ze moje zdjecia wywolaja taka dyskusje - ale to przeciez rozwija.
Dziekuje bardzo za wszystkie oznaczenia. Serdecznie pozdrawiam,
Agata
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum